Το μέλλον του καγκελάριου Μερτς «κρέμεται από μία κλωστή»
Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Γερμανοί ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες την Κυριακή στο Βερολίνο στο βορειοανατολικό κρατίδιο του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και το Βερολίνο για την ανάδειξη των τοπικών κοινοβουλίων, αλλά από το αποτέλεσμά τους μπορεί να κριθεί αν θα επιβιώσει πολιτικά ο Ομοσπονδιακός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Η συζήτηση έχει ανάψει μετά την συντριβή του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στη Σαξονία-Άνχαλτ, πριν δύο εβδομάδες, όπου η ακροδεξιά εξασφάλισε μια σαρωτική νίκη.
Σημείο των καιρών; Ο Μερτς έχει συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση του 18μελούς προεδρείου του κόμματός του, του CDU, για το βράδυ της Κυριακής, ενώ ακύρωσε και το προγραμματισμένο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Το ακροδεξιό AfD αναμένεται να καταγράψει σημαντικά κέρδη και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις της Κυριακής , ενώ το CDU κινδυνεύει να μείνει εκτός της νέας βουλής στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, καθώς συγκεντρώνει μόλις το 6% στις δημοσκοπήσεις-μία μονάδα πάνω από το εκλογικό όριο του 5%.
«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα ήταν πρωτοφανές στη μεταπολεμική Γερμανία και θα συνιστούσε ταπείνωση για τον κ. Μερτς», λέει η Ούρσουλα Μουνχ, πολιτική επιστήμονας στην Ακαδημία Πολιτικής Εκπαίδευσης Τούτσινγκ .«Η λέξη «δράμα» θα ήταν πολύ αδύναμη» για να περιγράψει μια αποτυχία αυτού του μεγέθους σε περίπτωση που συμβεί», προσθέτει. [
Στο Βερολίνο επίσης, τα πράγματα είναι δύσκολα για το κόμμα του καγκελαρίου, αφού –σύμφωνα με τις μετρήσεις- ισοδυναμεί με το αριστερό κόμμα Die Linke (περίπου 20% το καθένα) και ακολουθείται στενά, από το AfD (18%).
Ο Μερτς έχει αναγνωρίσει την έκταση των δυσκολιών, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης, παρόλο που οι εικασίες για την πρόωρη αποχώρησή του, προέρχονται από το ίδιο του το κόμμα.
Οι 8 Χριστανοδημοκράτες πρωθυπουργοί ισάριθμων κρατιδίων εξέφρασαν βέβαια από κοινού την υποστήριξή τους στον Καγκελάριό τους. «Αλλά αυτή δόθηκε μέχρι νεωτέρας, ως το βράδυ της Κυριακής, που θα ανοίξουν οι κάλπες», λένε πολιτικοί παρατηρητές στο Βερολίνο.
Σωρεία προβλημάτων
Ο Φρίντριχ Μερτς αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, καθώς η γερμανική οικονομία παραπαίει.
Το τέλος των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, έχει αυξήσει το κόστος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, η Γερμανία έχει επίσης την τρίτη υψηλότερη στην ΕΕ, τιμή στη βενζίνη, με μέσο όρο 2,45 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η τελευταία δημοσκόπηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο, που διεξήχθη στις 15 Σεπτεμβρίου από το YouGov, δίνει υποστήριξη στους Χριστιανοδημοκράτες ποσοστό μόλις 18,5%. Το AfD ανεβαίνει στο 29% ως το πρώτο κόμμα. Το SPD παραμένει σε χαμηλό σημείο, με 13%-πίσω από τους Πράσινους, που είναι στην Τρίτη θέση με 16%.
Ο Μερτς είναι επίσης και αντιδημοφιλής-μόλις το 20% των Γερμανών τον εμπιστεύονται ως καγκελάριο.
Ο Μάνφρεντ Γκιούλνερ, διευθυντής του ινστιτούτου Forsa, υποστηρίζει μάλιστα ότι όσο περισσότερο παραμένει καγκελάριος ο Μερτς, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται η ακροδεξιά AfD.Ο Γερμανός δημοσκόπος συνέστησε στους Χριστιανοδημοκράτες να «εξετάσουν σοβαρά» την εύρεση αντικαταστάτη του Μερτς.
Ο ίδιος ο καγκελάριος άλλωστε,παραδέχτηκε μάλιστα ότι έχει «προβλήματα συναισθηματικής σύνδεσης με το κοινό». Προσπάθησε μάλιστα σε τηλεοπτικές εμφανίσεις του να φανεί πιο προσιτός. στους συμπατριώτες του, Αποκάλυψε ότι σε ορισμένες αργίες, νωρίς το πρωί, παίρνει το μετρό για να επισκεφτεί ιστορικούς χώρους στην πρωτεύουσα. «Έλα τώρα, φίλε, δεν το πιστεύω, είναι αδύνατο αυτό για λόγους ασφαλείας», δήλωσε στέλεχος του CDU
Πιθανοί διάδοχοι του καγκελαρίου
Ηδη, στον γερμανικό Τύπο κυκλοφορούν ευρέως τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Μερτς στην καγκελαρία: Προηγείται ο Χέντρικ Βίστ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, αλλά ακούγεται και ο Μάρκους Ζέντερ, ο ηγέτης του CSU ,του αδελφού κόμματος του CDU, στη Βαυαρία.
Ο Τίνο Σόμαν, αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, δήλωσε στο δίκτυο NDR στις 8 Σεπτεμβρίου: «Χρειαζόμαστε έναν ηγέτη που να μεταδίδει ενσυναίσθηση, αξιοπιστία και δύναμη. Ο Μερτς έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανος για αυτό. Πιστεύω ότι είναι ακατάλληλος για τη θέση, τόσο για να ενώσει τη χώρα όσο και για να λύσει τα προβλήματά της».
«Παρόμοια συναισθήματα εκφράστηκαν στις 15 Σεπτεμβρίου στο ραδιόφωνο Deutschlandfunk από τον πρόεδρο του κόμματος στη Βρέμη, Χάικο Στρόμαν, ο οποίος κατηγόρησε τον καγκελάριο ότι δεν είναι σε θέση «να παρακινήσει τον κόσμο».
Ψήφο εμπιστοσύνης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο καγκελάριος σκοπεύει να ζητήσει ένα είδος «έμμεσης ψήφου εμπιστοσύνης» από την ηγεσία του CDU, μετά τις εκλογές της Κυριακής.
Για την ιστορία, αν τελικά ο Μερτς παραιτηθεί, δεν θα είναι ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης στη Γερμανία, που θα αποχωρήσει πρόωρα από την καγκελαρία.
Τρεις καγκελάριοι έχουν παραιτηθεί στο παρελθόν πριν από το τέλος της θητείας τους: ο Κόνραντ Αντενάουερ αναγκάστηκε στις 15 Οκτωβρίου 1963 να αποσυρθεί, υπό την πίεση του κόμματος, σε ηλικία 87 ετών μετά από 14 χρόνια ως καγκελάριος.
Ο διάδοχός του, Λούντβιχ Έρχαρντ, επίσης παραιτήθηκε πρόωρα από το αξίωμά του το 1966 μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού του.
Ο σοσιαλδημοκράτης Βίλι Μπραντ παραιτήθηκε επίσης τον Μάιο του 1974 μετά από τέσσερα χρόνια ως καγκελάριος, αφού αποκαλύφθηκε ότι ένας στενός συνεργάτης του, ο Γκίντερ Γκιγιόμ, ήταν κατάσκοπος της Ανατολικής Γερμανίας.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


