Το profit taking δεν «χάλασε» τα εβδομαδιαία κέρδη

Ημερομηνία: 23-01-2026



Σε λελογισμένη «χώνεψη» των πρόσφατων κερδών προχώρησαν σήμερα οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη κάτω των 2.270 μονάδων.

Μετά το χθεσινό ανοδικό «ξέσπασμα», η ελληνική αγορά επέλεξε να κατεβάσει… ρυθμούς, αλλά χωρίς να απομακρυνθεί από τα υψηλά 16ετίας (2.276 μονάδες) και χωρίς να χάσει το θετικό πρόσημο σε επίπεδο εβδομάδας (+0,8%).

Πιο συγκεκριμένα, στην 15η συνεδρίαση της χρονιάς, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά -0,49% και τερμάτισε στις 2.265,13 μονάδες, χάνοντας 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (2.276,28 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (από 2.261,33 έως 2.281,90 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 243,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33,8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα. 

Χρηματιστήριο: Ποιες μετοχές συνεχίζουν να «παίζουν» με discount – 17 περιπτώσεις με P/BV κάτω του 1x

Νέα κερδοφόρα εβδομάδα για την Αθήνα

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2010 συνεχίζει να βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η υποχώρηση των γεωπολιτικών εντάσεων αυξάνει εκ νέου τη διάθεση για την ανάληψη ρίσκου.

Είναι ενδεικτικό ότι η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η καλύτερη από τον Αύγουστο, με τα ημερήσια κέρδη να ξεπερνούν το +2,1%, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη στις 2.276 μονάδες (υψηλό 16 ετών).

Παρά τη σημερινή «χώνεψη», η άνοδος της τρέχουσας εβδομάδας υπολογίζεται στο +0,8%, ανεβάζοντας στο +6,8% τη μεταβολή του Ιανουαρίου και επιβεβαιώνοντας την ισχύ του January Effect για 5η διαδοχική χρονιά (2022 – 2026).

Παρότι οι επενδυτές εξακολουθούν να ρίχνουν «κλεφτές ματιές» στις διεθνείς προκλήσεις και στις γεωπολιτικές αβεβαιότητες, εντούτοις πλέον νιώθουν πιο «άνετοι» στο να στραφούν με μεγαλύτερη… ζέση στα αμιγώς οικονομικά δεδομένα.

Σε λίγες ημέρες, εξάλλου, θα ξεκινήσει και η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2025, με τους αναλυτές να θέτουν τον πήχη των προσδοκιών για την καθαρή κερδοφορία σε επίπεδα άνω των 11,5 δισ. ευρώ, δηλαδή άνω των περσινών ρεκόρ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένουν, επίσης, τα επιχειρηματικά deals, καθώς στην αγορά ακούγεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3-4 εισηγμένες, οι οποίες μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα προβούν σε επίσημες ανακοινώσεις.

Ο μεγαλοξενοδόχος που επιστρέφει στη… δράση με ένα project 500 εκατ. ευρώ

Ανακούφιση από την Ιαπωνία

Από εκεί και πέρα, «ανάσα» στις διεθνείς αγορές δίνει η απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 0,75%, μην κάνοντας το επόμενο βήμα για μια περαιτέρω αύξηση στο 1,00%.

Η αποφυγή της νομισματικής σύσφιγξης βάζει προς το παρόν στον… πάγο τη μεταβλητότητα, αποτρέποντας ενδεχόμενες ρευστοποιήσεις που θα σχετίζονταν με το «carry trade» (δανεισμός σε γεν με χαμηλό επιτόκιο και επένδυση σε asset με υψηλότερο επιτόκιο).

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος