To Ριάντ καταργεί τους περιορισμούς για ξένους επενδυτές
Εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου για την προσέλκυση του ξένου επενδυτικού κεφαλαίου, αλλά και στο πλαίσιο των προσπαθειών της για μετασχηματισμό της οικονομίας της, η Σαουδική Αραβία προσανατολίζεται στην κατάργηση όλων των περιοριστικών όρων που ισχύουν έως τώρα για τους ξένους επενδυτές. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του βασιλείου των Σαούδ, γνωστή με το ακρωνύμιο CMA, προωθεί σχέδιο νόμου που θα ανοίξει την αγορά του Ριάντ σε όλες τις κατηγορίες επενδυτών που δεν είναι κάτοικοι της χώρας, χωρίς καμία προϋπόθεση από όσες ισχύουν έως τώρα.
Ανάμεσα στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί έως τώρα ένας ξένος επενδυτής είναι η κατοχή περιουσιακών στοιχείων ύψους τουλάχιστον 500 εκατ. δολ., που να διαχειρίζεται κάποια επενδυτική. Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εν λόγω Αρχή, «το σχέδιο νόμου για να ανοίξει η αγορά βασίζεται σε προηγούμενα στάδια αντίστοιχης διαδικασίας και προλειαίνει το έδαφος για να ληφθούν συμπληρωματικά βήματα με στόχο την περαιτέρω απελευθέρωση της κεφαλαιαγοράς». Στη σχετική ανακοίνωσή της, δεν προτείνει, πάντως, καμία μεταβολή στο όριο του 49% που ισχύει για την κατοχή μεριδίου σαουδαραβικής εταιρείας από ξένο επενδυτή, αν και σε σχετική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της CMA τον Σεπτέμβριο επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες πρόκειται να εξετασθούν και να εγκριθούν τέτοιου είδους αλλαγές. Εχουν, άλλωστε, προηγηθεί άλλες κινήσεις για μεταρρύθμιση της αγοράς του Ριάντ όπως, για παράδειγμα, ότι έχει επιτρέψει στους ξένους επενδυτές την έκδοση τραπεζικών πιστοποιητικών που αντιπροσωπεύουν μετοχές στην κατοχή τους και τους δίνουν τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται τίτλους χωρίς να εμπλέκονται άμεσα στην αγορά της χώρας. Εν ολίγοις, είναι πιστοποιητικά που διευκολύνουν τις διασυνοριακές επενδύσεις, καθώς παρακάμπτουν παράγοντες όπως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες και βοηθούν τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων των επενδυτών, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση σε διεθνείς αγορές.
Αναλυτές προεξοφλούν ότι οι κινήσεις αυτές θα προσελκύσουν περισσότερες εισροές ξένου επενδυτικού κεφαλαίου στην αγορά του Ριάντ και ιδιαιτέρως από διαχειριστές των fund διαφόρων κατηγοριών. Εντάσσονται, εξάλλου, στη γενικότερη πολιτική του βασιλείου, που αποβλέπει όχι μόνο στη δημιουργία μιας ισχυρής αγοράς αλλά προπαντός στον μετασχηματισμό της σαουδαραβικής οικονομίας. Παράλληλα, οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας προσπαθούν να δώσουν νέα ώθηση στο χρηματιστήριο του Ριάντ, που την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ράλι, με τον δείκτη Tadawul All Share Index να συγκεντρώνει κέρδη 4% και να υπερκαλύπτει τις ζημίες των προηγούμενων 12 μηνών. Παρά τα κέρδη του, όμως, το χρηματιστήριο του Ριάντ εξακολουθεί να έχει απόδοση κατώτερη εκείνης των άλλων αναδυόμενων αγορών.
Τα κίνητρα των ανοιγμάτων που επιχειρεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του βασιλείου δεν προκύπτουν, ωστόσο, μόνον από τους απώτερους και φιλόδοξους στόχους του Σαουδάραβα πρίγκιπα για μια πλήρως διαφορετική και πολύ πιο σύγχρονη οικονομία. Το βασίλειο των Σαούδ έχει ανάγκη το ξένο επενδυτικό κεφάλαιο, καθώς οι αυξημένες δαπάνες του για την ανέγερση μεγάλων έργων σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τη συνεπακόλουθη μείωση των εσόδων του έχουν ως αποτέλεσμα να παρουσιάζει η Σαουδική Αραβία όλο και μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί αυτή η διαρκής δημοσιονομική επιδείνωση μιας χώρας που παραδοσιακά συγκέντρωνε πλεονάσματα από τα πετροδολάρια είναι να μειωθούν δραστικά οι επενδύσεις στην πραγματική οικονομία.