Το στοίχημα που θα κάνει τα σημερινά 2,6 δισ. ευρώ να μοιάζουν… ψίχουλα

Ημερομηνία: 14-09-2026



Όταν πριν τέσσερα καλοκαίρια αποφάσιζε να μπει ξανά στο «παιχνίδι» και να αναλάβει τα ηνία της Intrakat, ουδείς φανταζόταν ότι η τότε αμιγώς κατασκευαστική εταιρεία με κεφαλαιοποίηση μόλις 200 εκατ. ευρώ σήμερα θα έχει μεταμορφωθεί σ’ έναν πολυδιάστατο όμιλο υποδομών και ενέργειας χρηματιστηριακής αξίας άνω των 2,6 δισ. ευρώ.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ωστόσο, είχε την τεχνογνωσία, την κατάρτιση, τη στήριξη αλλά και τη δύναμη, ώστε να καταστήσει το όραμα σε πραγματικότητα, με αποτέλεσμα η Aktor Group του 2026 να μην θυμίζει σε τίποτα την Intrakat του 2022 -παρότι τυπικά μιλάμε για την ίδια εισηγμένη.

Ο τελευταίος κύκλος των κεφαλαιακών ενισχύσεων (ΑΜΚ 650 εκατ. ευρώ και ομόλογο 300 εκατ. ευρώ), παρά την εύλογη πίεση που ασκεί στο ταμπλό του Euronext Athens, εξασφαλίζει στον έμπειρο επιχειρηματία – manager όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, προκειμένου να κάνει το επόμενο βήμα στη μεταμόρφωση του Ομίλου.

Μετά τη διείσδυση σε κατασκευές και παραχωρήσεις, αυτή τη φορά σε εξέλιξη βρίσκεται η εδραίωση στον κλάδο της ενέργειας, με το στοίχημα του Κάθετου Διαδρόμου να συνιστά το… άλφα και το ωμέγα. Eαν και οι δυσκολίες του εγχειρήματος είναι δεδομένες, η προοπτική του Aktor Group να γίνει ο βασικός μοχλός εμπορίας του αμερικανικού LNG στη νοτιοανατολική Ευρώπη προσφέρει μια τεράστια ευκαιρία, η οποία -εφόσον όλα κυλήσουν βάσει σχεδίου- θα κάνει τη σημερινή κεφαλαιοποίηση των 2,6 δισ. ευρώ να μοιάζει αρκετά μικρή.

Για τον κ. Εξάρχου, ο οποίος έχει ένα αποδεδειγμένο ιστορικό επιτυχιών, η διαφοροποίηση του επιχειρηματικού μοντέλου θεωρείται αναγκαία συνθήκη, ώστε αφενός το ρίσκο να μειωθεί, αφετέρου ο Όμιλος να συνεχίσει να μεγαλώνει. Κάπως έτσι, δίπλα στην κυρίαρχη θέση σε κατασκευέςπαραχωρήσεις και στην υποσχόμενη είσοδο στην ενέργεια (LNG, ΑΠΕ, ηλεκτρικό ρεύμα, μπαταρίες), έρχεται να προσθέσει τα… εξτραδάκια των μετάλλων, του real estate και της διαχείρισης εγκαταστάσεων.

Μόνο τυχαίες δεν είναι οι φετινές συμφωνίες για την αγορά ακινήτων από την Ευρώπη Holdings, τη σύμπραξη με τη Motor Oil στο project του Dioriga Gas, τη συνεργασία με την BrightNest για τους ορυκτούς πόρους της Αλβανίας, αλλά και το μνημόνιο με τη Suez International για έργα υδάτων και λειψυδρίας στην Ελλάδα.

Σίγουρα, όλα αυτά χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν τους επιθυμητούς καρπούς. Όμως, το γεγονός ότι το νερό έχει ήδη μπει στο αυλάκι είναι αδιαμφισβήτητο. Άλλωστε, στο χρηματιστηριακό παιχνίδι, στο οποίο το αφεντικό της Aktor έχει αποδείξει ότι είναι άριστος, περισσότερη σημασία έχει το αύριο και όχι το σήμερα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η φιλοδοξία του business plan και η συνέπεια λόγων – πράξεων επιτελούν πολύ πιο σημαντικό ρόλο από μια κερδοφόρα χρήση ή ένα γενναιόδωρο μέρισμα. Και η πορεία της μετοχής του κ. Εξάρχου τα τελευταία χρόνια συνιστά την πλέον ενδεικτική περίπτωση που επιβεβαιώνει τον παραπάνω κανόνα.

Ο Εβραίος billionaire που έρχεται στην Ελλάδα – H «αγάπη» για τη Wall Street, η περιπέτεια με τα πρόστιμα και τα… σορταρίσματα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος