ΤΟΡΟΥΝ 2026 – Μάχουτσικ: Προετοιμασία στο κρύο, χωρίς ρεύμα

Ημερομηνία: 21-03-2026


Η Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) κέρδισε το πρώτο χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Τόρουν (Πολωνία) και ταυτόχρονα πήρε τη ρεβάνς από τη Νικόλα Ολαϊσλέιγκερς (Αυστραλία). Όλα αυτά κάνοντας προετοιμασία εν μέσω πολέμου.

φωτογραφία Zsombor Csoma
sportsimages.gr

Ο πόλεμος από ότι φαίνεται, κυνηγάει τη Μάχουτσικ. Το 2022, διέφυγε οδικώς από την ιδιαίτερη πατρίδα της, το Λβιβ, καθώς είχαν ξεκινήσει οι ρωσικοί βομβαρδισμοί. Μετά από ταξίδι σχεδόν μιας ολόκληρης ημέρας, η Μάχουτσικ έφτασε στο Βελιγράδι μέσω Πολωνίας και κατάκτησε το χρυσό μετάλλιο στο ύψος των γυναικών.
Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πόλεμος συνεχίζεται στην Ουκρανία, όμως αυτή τη φορά η Μάχουτσικ δεν επέλεξε τη διαφυγή. «Αυτό το χειμώνα αποφάσισα να μείνω και να προετοιμαστώ στην Ουκρανία. Κουράστηκα να ταξιδεύω από τη μία χώρα στην άλλη για να κάνω την προετοιμασία μου. Ήθελα να μείνω στην πατρίδα μου και το σπίτι μου. Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν καθόλου εύκολα. Κάναμε προπονήσεις χωρίς ρεύμα, με τα κλειστά προπονητήρια να είναι πολύ κρύα λόγω έλλειψης θέρμανσης. Το συναίσθημα όμως ότι ήμουν στο σπίτι μου ήταν πολύ πιο σημαντικό για μένα από το να κάνω προετοιμασία σε ιδανικές συνθήκες» σημείωσε η Μάχουτσικ μετά τον τελικό.
Nα σημειωθεί ότι το Λβιβ όπου μένει και γυμνάζεται η Μάχουτσικ, χτυπήθηκε για πρώτη φορά από τη Ρωσία στις 29 Δεκεμβρίου 2022 και η τελευταία ήταν στις 8 Ιανουαρίου 2026. Σε όλη τη διάρκεια του πολέμου, αποτελεί στόχο της Ρωσίας που έχει δεχθεί εκατοντάδες χτυπήματα και μετρά απώλειες.
Η 24χρονη Μάχουτσικ έχει πλέον στην κατοχή της τον Ολυμπιακό τίτλο, όλους τους ευρωπαϊκούς (ανοιχτό – κλειστό) και τον παγκόσμιο στο κλειστό. Της λείπει μόνο το παγκόσμιο του ανοιχτού όπου τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Τόκιο περιορίστηκε στην τρίτη θέση χάνοντας από την Ολαϊσλέιγκερς αλλά και την Πολωνή Μαρία Ζόντζικ.
Το καλοκαίρι θα είναι παρούσα στο Μπέρμιγχαμ για να υπερασπιστεί τον ευρωπαϊκό της τίτλο, θα πάει το Σεπτέμβριο στη Βουδαπέστη για το απόλυτο παγκόσμιο της World Athletics και το 2027 στο Πεκίνα θα διεκδικήσει το μοναδικό τίτλο που δεν έχει πλέον στην κατοχή της.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος