Τραπεζικό ράλι (4,29%) φέρνει το Γενικό Δείκτη στις 2.500 μονάδες ξανά με αυξημένες συναλλαγές άνω των 370 εκατ. ευρώ

Ημερομηνία: 22-07-2026



Το ανοδικό ράλι του πετρελαίου σταμάτησε προσωρινά και αυτό επέτρεψε την επιστροφή των αγοραστών στις χρηματιστηριακές αγορές. Επίσης φαίνεται ότι εκτονώθηκε και η πίεση στους μεγάλους ομίλους κατασκευής ημιαγωγών  με αποτέλεσμα να έχουμε ανοδική κίνηση στις περισσότερες μετοχές τεχνολογίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,23%, ο S&P 500 είχε άνοδο 0,37% και ο Nasdaq είχε άνοδο 0,82%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX είχε οριακή μεταβολή, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε κατά 0,38%, ο ιταλικός MIB αυξάνονταν κατά 0,25% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,24%.

Τραπεζικό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, ανεβάζει τον Γενικό Δείκτη

Στην Ελλάδα, πλησιάζουμε τις ημέρες ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α’ εξαμήνου των τραπεζών και γι’ αυτό βλέπουμε νέα ανοδική κίνηση στις τραπεζικές μετοχές καθώς οι εκθέσεις των ξένων (χθες η Goldman Sachs και σήμερα η Morgan Stanley) προβλέπουν αυξημένα μεγέθη και αποτελέσματα. Η άνοδος των επιτοκίων στο β’ τρίμηνο εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.

Ανακοινώσεις τραπεζικών αποτελεσμάτων

Η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ξεκινά στις 29 Ιουλίου, όταν η Τράπεζα Πειραιώς θα δημοσιοποιήσει τα μεγέθη της. Την επόμενη μέρα, στις 30 Ιουλίου, ακολουθούν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ ο κύκλος ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου με την Alpha Bank.

Μαζί με τις τραπεζικές μετοχές παραμένουν σε ανοδικό κανάλι και μετοχές μη τραπεζικών blue chips που βρίσκονται πίσω από έντονες επιχειρηματικές κινήσεις, διανομές μερισμάτων και αντλήσεις κεφαλαίων. Το momentum στο ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει θετικό και συντηρείται και από το Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που εξαγγέλθηκε πριν λίγες ώρες. Οι ανησυχίες βρίσκονται μόνο στο ενδεχόμενο μίας μεγάλης διόρθωσης στο εξωτερικό και βέβαια τα πολιτικά ρίσκα από ενδεχόμενη ακυβερνησία μετά τις εκλογές.

Η πορεία της συνεδρίασης – Εκθετική άνοδος του Γενικού Δείκτη και των τραπεζικών μετοχών

Η πορεία του Γενικού Δείκτη ήταν ανοδική από την έναρξη της συνεδρίασης όταν πέρασε τις 2.450 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, σταδιακά αυξάνονταν οι εντολές αγοράς στις τραπεζικές μετοχές. Λίγο πριν τις 17.00 ο Γ.Δ. είχε αγγίξει τις 2.500 μονάδες και παρέμεινε κοντά σ’ αυτά τα επίπεδα.

Στο υψηλό ημέρας ο Γενικός Δείκτης

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ διαμορφώθηκε στις 2.500,79 μονάδες (υψηλό ημέρας) με άνοδο 2,08%. Η αξία συναλλαγών ξεπέρασε και πάλι τα 370 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 48 πτωτικά. Ο τραπεζικός κλάδος που ήταν ο πρωταγωνιστής της συνεδρίασης αυξήθηκε κατά 4,29% με τις 4 συστημικές μετοχές να καταγράφουν μεγάλη άνοδο με όγκους συναλλαγών. Από τα μη τραπεζικά blue chips, άνοδο κατέγραψαν η Jumbo, η ΔΕΗ, η Allwyn, η Motor Oil, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ο ΟΤΕ, η Cenergy με την Viohalco, το ΔΑΑ, η Metlen, o Titan  και λοιπές ‘χρηματιστηριακές δυνάμεις’.

Από την μικρομεσαία κεφαλαιοποίηση, νέα άνοδος για τον Οίκο Σπύρου (παλιά και γνωστή εισηγμένη με διεθνή δραστηριότητα στους σπόρους), η AVE, τα Πλαστικά Κρήτης, ο ΟΛΘ, η Medicon, η Μοτοδυναμική, η ΕΛΧΑ, ο AVAX, η Intrakom, η Qualco.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος