Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη: Υπάρχει συσσώρευση ολιγοπωλίων σε κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας

Ημερομηνία: 31-08-2026


Συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης είχε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛΑΣ), Αλέξης Τσίπρας εν όψει της ομιλίας του την Τετάρτη και την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης.

«Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε ως χώρα να χάνουμε ευκαιρίες»

Ο κ. Τσίπρας στη σύντομη εισήγησή του, καθώς σημείωσε ότι ήρθε για να ακούσει τους φορείς, υπενθύμισε ότι αυτές οι συσκέψεις καθιερώθηκαν να γίνονται Θεσσαλονίκη και όχι Αθήνα επί της δικής του πρωθυπουργίας.

Ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ τόνισε ότι «έχουν περάσει οχτώ χρόνια από την έξοδο της χώρας από την κρίση των μνημονίων […] ωστόσο, ακόμα και σήμερα υπάρχουνε κατάλοιπα από εκείνη την εποχή, που θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί και παραμένουνε», αναφερόμενος στο τέλος επιτηδεύματος και την προκαταβολή φόρου, τις διαφορετικές τιμές στον φόρο προστιθέμενης αξίας ή τον σταθερά υψηλό ΦΠΑ.

Τσίπρας: Συμπιέζεται η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

«Όμως νομίζω ότι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αφορούν, εσείς θα μου πείτε αν είναι έτσι, αλλά η αίσθηση που έχω εγώ, που απασχολεί την αγορά και ιδίως τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, είναι η συσσώρευση ολιγοπωλίων σχεδόν σε κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας. Το οποίο συμπιέζει την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τους αυτοαπασχολούμενους φυσικά, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί πάρα πολύ. Και αντιλαμβάνεστε ότι όπου υπάρχουν ολιγοπώλια δεν είναι καθόλου εύκολο να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα, κυρίως η μεσαία και η μικρή», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως το μεγαλύτερο καρτέλ στην ελληνική οικονομία είναι αυτό των τραπεζών.

Σύσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης (ΕΛ.Α.Σ.) Αλέξη Τσίπρα με παραγωγικούς φορείς στη Θεσσαλονίκη. Στη σύσκεψη θα παραβρεθούν ο γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ΕΛ.Α.Σ., Μίλτος Χατζηγιαννάκης, ο τομεάρχης Ανάπτυξης/Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Πετράκος, ο τομεάρχης Βιομηχανίας, Βασίλης Μαγκλάρας, ο τομεάρχης Τουρισμού Γιώργος Κωνσταντινίδης, ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών, Γιώργος Παππάς, η αναπληρώτρια τομεάρχισσα Ενέργειας Πένυ Αντωνίου, η αναπληρώτρια τομεάρχισσα Εργασίας, Αγγελάκη Νεκταρία, ο αναπληρωτής τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Δημήτρης Νταφόπουλος, ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου, Νίκος Νυφούδης και η υπεύθυνη Οργανωτικού Θεσσαλονίκης, Εφη Παπαλεξίου. Δευτέρα 31 Αυγούστου 2026 (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

«Είναι με επίσημο τρόπο καρτέλ. Έχουν και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών να τους εκπροσωπεί. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού αυτό σε κανέναν άλλο κλάδο. Και το λέω αυτό διότι οι περισσότεροι γνωρίζετε, ότι για να μπορέσει κανείς, πέρα από τις υπέρογκες χρεώσεις, αλλά για να μπορέσει να δανειστεί κάποια επιχείρηση σήμερα, πρέπει να μπορεί να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη το δανεισμό. Και αυτό δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

«Πιστεύω ότι πρέπει να σταματήσουμε ως χώρα να χάνουμε ευκαιρίες. Δεν θα είναι τεράστιες οι ευκαιρίες που θα έχουμε μπροστά μας. Ήδη είχαμε μια πολύ μεγάλη, κατά την άποψή μου δεν αξιοποιήθηκε, που ήταν το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε εμείς ευκαιρίες. Για να μιλήσω και με ποδοσφαιρικούς όρους, να μην περιμένουμε να μας τις δώσουν οι άλλοι, να δημιουργήσουμε εμείς ευκαιρίες και αυτές να τις αξιοποιήσουμε», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος