Βραχνάς τα καύσιμα για τις ακτοπλοϊκές

Ημερομηνία: 18-05-2026



Υπό ισχυρές πιέσεις κινδυνεύει να βρεθεί η ελληνική ακτοπλοΐα κατά τη θερινή περίοδο, εφόσον συνεχιστεί η έντονη μεταβλητότητα στις τιμές των ναυτιλιακών καυσίμων, λόγω της παρατεταμένης κρίσης στη Μέση Ανατολή και της αβεβαιότητας που επικρατεί στα Στενά του Ορμούζ.

Στελέχη της ακτοπλοϊκής αγοράς ανέφεραν στη «Ν» ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ενισχύσει τον κλάδο με 56 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του κόστους καυσίμων, επιδοτώντας τις υποχρεωτικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που αφορούν ειδικές κοινωνικές ομάδες (άτομα με ειδικές ανάγκες, φοιτητές, πολύτεκνοι), προσέφερε μεν μια προσωρινή ανάσα ρευστότητας στις εταιρείες, ωστόσο η εκρηκτική άνοδος του κόστους καυσίμων απορροφά ήδη το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενίσχυσης, με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένο κονδύλι επαρκεί ουσιαστικά μόνο έως τα τέλη Μαΐου.

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε από στελέχη της ακτοπλοϊκής αγοράς το ναυτιλιακό τμήμα της «Ν», μόνο για τον μήνα Μάιο η πρόσθετη επιβάρυνση από το κόστος καυσίμων ανήλθε περίπου στα 22 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά για την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου το επιπλέον κόστος εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 61 εκατ. ευρώ, για κατανάλωση περίπου 130 χιλιάδων τόνων ναυτιλιακού καυσίμου Marine Gas Oil (MGO).

Υπό φυσιολογικές συνθήκες στις τιμές των καυσίμων η ακτοπλοΐα θα κατέβαλλε περίπου 82 εκατ. ευρώ για καύσιμα κατά το συγκεκριμένο τρίμηνο.

Ωστόσο, η εκρηκτική άνοδος των διεθνών τιμών λόγω των πολεμικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αναμένεται να ανεβάσει το συνολικό κόστος στα περίπου 143 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας σημαντικά τη λειτουργία των εταιρειών.

Οι εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για επιπλέον μηνιαία επιβάρυνση της τάξης των 28 εκατ. ευρώ από τον Ιούνιο και μετά, εφόσον οι τιμές των καυσίμων παραμείνουν στα σημερινά υψηλά επίπεδα.

Επίσης, στελέχη της ακτοπλοΐας ανέφεραν στη «Ν» ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να αναπροσαρμόσει και τη ρήτρα καυσίμου στις άγονες γραμμές, που έως τώρα ήταν μονοετής, σε αντίθεση με τις τετραετείς όπου έχει μπει το συγκεκριμένο μέτρο υπό προϋποθέσεις.

Αυτή τη στιγμή τα πλοία της ακτοπλοΐας που δραστηριοποιούνται σε όλες τις γραμμές και τα πορθμεία είναι περίπου 250.

Επιπλέον επιβάρυνση

Ενδεικτικό του κόστους είναι ότι η τιμή του ναυτιλιακού καυσίμου MGO που χρησιμοποιείτο στο σύνολο των πλοίων της ακτοπλοΐας είχε διαμορφωθεί στις 15 Φεβρουαρίου στα 614 ευρώ ανά τόνο, ενώ στις 13 Μαΐου άγγιξε τα 1.090 ευρώ ανά τόνο, καταγράφοντας άνοδο άνω του 77% μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες.

Παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι εάν δεν υπάρξει κάποια πρόσθετη παρέμβαση από τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα εξαιρετικά δύσκολο καλοκαίρι, καθώς η διατήρηση των σημερινών τιμών καυσίμων αυξάνει τον κίνδυνο μετακύλισης μέρους του κόστους στους επιβάτες μέσω ανατιμήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Το Marine Gas Oil είναι αποστακτικό ναυτιλιακό καύσιμο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, το οποίο χρησιμοποιείται
ευρέως από τα πλοία της ακτοπλοΐας, καθώς συμμορφώνεται με τους αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανονισμούς για τις εκπομπές ρύπων.

Πρόκειται για καύσιμο υψηλότερου κόστους σε σχέση με τα παραδοσιακά, βαριά ναυτιλιακά καύσιμα, ωστόσο θεωρείται απαραίτητο για τη λειτουργία των επιβατηγών πλοίων σε περιοχές με αυστηρά όρια εκπομπών, όπως η Μεσόγειος.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων METSAF, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να περιοριστούν οι πιέσεις στο λειτουργικό κόστος των ακτοπλοϊκών εταιρειών και να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των επιβατών μέσω αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης που ενεργοποιήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ενεργειακό σοκ, παρέχοντας στα κράτη-μέλη τη δυνατότητα να επιδοτούν μέρος του αυξημένου ενεργειακού κόστους επιχειρήσεων και κλάδων που πλήττονται άμεσα από την άνοδο των τιμών καυσίμων.

Στο πλαίσιο αυτό, τα κράτημέλη μπορούν να καλύπτουν έως και το 70% του πρόσθετου κόστους καυσίμων για κλάδους όπως οι θαλάσσιες μεταφορές μικρών αποστάσεων εντός της Ε.Ε., κατηγορία στην οποία εντάσσεται και η ελληνική ακτοπλοΐα.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος