Wall Street Journal: Η Ελλάδα στην λίστα των χωρών που θα επιβραβεύσει ο Τραμπ

Ημερομηνία: 09-04-2026



Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει ένα σχέδιο για την τιμωρία ορισμένων μελών της συμμαχίας του ΝΑΤΟ που θεωρεί ότι δεν βοήθησαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης. Βάσει αυτού του σχεδίου, η  Ελλάδα μπαίνει στην λίστα των χωρών που κρίθηκαν υποστηρικτικές και αναμένεται να επωφεληθεί σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Wall  Street Journal.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο προβλέπει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα μετακινηθούν από χώρες μέλη του Βορειοατλαντικού Συμφώνου που θεωρείται ότι δεν βοήθησαν στην πολεμική προσπάθεια κατά του Ιράν και θα τοποθετηθούν σε χώρες που υποστήριξαν περισσότερο τη στρατιωτική εκστρατεία των ΗΠΑ.

«Η πρόταση θα απέχει πολύ από τις πρόσφατες απειλές του προέδρου Τραμπ να αποσύρει πλήρως τις ΗΠΑ από τη συμμαχία, κάτι που σύμφωνα με τον νόμο δεν μπορεί να κάνει χωρίς το Κογκρέσο» σημειώνει η Wall Street Journal.

Κερδίζει την υποστήριξη κυβερνητικών αξιωματούχων

Το σχέδιο, το οποίο έχει διακινηθεί και κερδίσει την υποστήριξη ανώτερων αξιωματούχων της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο επεξεργασίας, είναι ένα από τα πολλά που συζητά ο Λευκός Οίκος για να τιμωρήσει το ΝΑΤΟ και υπογραμμίζει το αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των Ευρωπαίων συμμάχων μετά την απόφαση του προέδρου να ξεκινήσει τον πόλεμο με το Ιράν.

«Είναι αρκετά λυπηρό το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ γύρισε την πλάτη στον αμερικανικό λαό τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ αυτός είναι  που χρηματοδοτεί την άμυνά του», δήλωσε την Τετάρτη η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολίν Λέβιτ.

Οι ΗΠΑ έχουν περίπου 84.000 στρατιώτες σταθμευμένους σε όλη την Ευρώπη ενώ οι αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη αποτελούν    κρίσιμο κόμβο των παγκόσμιων στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Οι βάσεις στην Ανατολική Ευρώπη χρησιμεύουν ως αποτρεπτικός παράγοντας κατά της Ρωσίας.

Οι χώρες που προκάλεσαν την δυσαρέσκεια του Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει το περιεχόμενο της πρότασης, ενώ παραμένει ασαφές ποιες χώρες θα επηρεαστούν. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Τραμπ μετά την επιστροφή του στην εξουσία, ιδίως λόγω της αντίθεσής τους στον πόλεμο με το Ιράν.

Η Ισπανία -η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει δεσμευτεί να δαπανήσει το 5% του ΑΕΠ της για την άμυνα- εμπόδισε τα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Ιράν να χρησιμοποιήσουν τον εναέριο χώρο της.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είναι επίσης απογοητευμένοι με τη Γερμανία, αφού κορυφαίοι αξιωματούχοι επέκριναν τον πόλεμο αν και η χώρα αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς κόμβους για την υποστήριξη των επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού στη

Η Ιταλία μπλόκαρε επίσης για λίγο τη χρήση αεροπορικής βάσης στη Σικελία από τις ΗΠΑ, ενώ η γαλλική κυβέρνηση συμφώνησε να επιτρέψει στις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν μια βάση στη νότια Γαλλία μόνο αφού εγγυήθηκε ότι αεροσκάφη που δεν συμμετείχαν στις επιθέσεις του Ιράν θα προσγειώνονταν εκεί.

Πέρα από την ανακατανομή στρατευμάτων, το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να περιλαμβάνει το κλείσιμο μιας αμερικανικής βάσης σε τουλάχιστον μία από τις ευρωπαϊκές χώρες, πιθανώς στην Ισπανία ή τη Γερμανία, σύμφωνα με τους δύο αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Οι χωρες που θα επωφεληθούν

Οι χώρες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν επειδή θεωρήθηκαν υποστηρικτικές περιλαμβάνουν την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Λιθουανία και την Ελλάδα, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά αμυντικών δαπανών στη συμμαχία και ήταν από τις πρώτες που έδειξαν ότι θα υποστήριζαν έναν διεθνή συνασπισμό για την παρακολούθηση των Στενων του Ορμούζ. Μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η Ρουμανία ενέκρινε γρήγορα τα αιτήματα των ΗΠΑ να επιτραπεί η χρήση των βάσεων της από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος