Ξεπέρασε τις 2.300 μονάδες με ράλι έως +5% στις Τράπεζες

Ημερομηνία: 17-04-2026



Απρόσμενα αίσιο τέλος είχε η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές βλέπουν το σενάριο της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν να κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Η ανακοίνωση του Ιράν για το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ αποτιμήθηκε ως προπομπός αισιόδοξων εξελίξεων στο γεωπολιτικό πόκερ των τελευταίων ημερών, κάτι το οποίο επέτρεψε στους αγοραστές να αναλάβουν σημαντικά περισσότερα ρίσκα, την ίδια στιγμή που η τιμή του πετρελαίου Brent υποχωρούσε κατά -11%.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Wall Street οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό, με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει άνω των 7.100 μονάδων και τον Dow Jones να κερδίζει περισσότερες από 770 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά +1,2% και ο DAX 40 διευρύνεται κατά +2,1%.

Το περιβάλλον της διεθνούς ευφορίας εύλογα επηρέασε και την Αθήνα. Παρά την αρχική μεταβλητότητα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντική άνοδο κατά +1,50% και έκλεισε στις 2.309,10 μονάδες, οι οποίες αποτελούν το καλύτερο επίπεδο από τις 18 Φεβρουαρίου. Μάλιστα, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, η αθροιστική αύξηση ανήλθε σε +3,7%.

Ο επιχειρηματίας που φοβάται ( ; ) το Ιράν, αλλά… κερδίζει την υπογεννητικότητα

+11,8% ο Απρίλιος για το Χρηματιστήριο

Ενθουσιώδης αποδείχθηκε η πρώτη εβδομάδα μετά το Πάσχα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το σενάριο για μια οριστική και βιώσιμη αποκλιμάκωση των κινδύνων στη Μέση Ανατολή κερδίζει διαρκώς έδαφος.

Η εκεχειρία Ισραήλ – Λιβάνου, το «άνοιγμα» των Στενών του Ορμούζ και η προοπτική μιας απευθείας συμφωνίας μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, αποτελούν τα βασικά σημεία των τελευταίων εξελίξεων στο πολεμικό μέτωπο, ενόσω οι επενδυτές δείχνουν να ποντάρουν στο τέλος της μακρόσυρτης αβεβαιότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Wall Street οδεύει προς νέο ιστορικό υψηλό, με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει άνω των 7.100 μονάδων και τον Dow Jones να κερδίζει περισσότερες από 770 μονάδες. Παρόμοιο είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται κατά +1,2% και ο DAX 40 διευρύνεται κατά +2,1%.

Από την πλευρά του, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει καταφέρει όχι μόνο να «μαζέψει» τις απώλειες των προηγούμενων εβδομάδων, αλλά και να επιστρέψει στα προ-πολέμου επίπεδα της 27ης Φεβρουαρίου (>2.277 μονάδες). Δεν είναι τυχαίο ότι σε επίπεδο εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης «αυγάτισε» κατά +3,7%, ενώ η αντίστοιχη μεταβολή σε επίπεδο Απριλίου υπερβαίνει πλέον το +11,8%.

Όσον αφορά τις εταιρικές εξελίξεις, η δημοσίευση των εταιρικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2025 συνεχίζεται σήμερα με τις Ελλάκτωρ και Εβροφάρμα, οι οποίες το απόγευμα θα ανακοινώσουν τις ετήσιες οικονομικές επιδόσεις.

Την ίδια στιγμή, η Παπουτσάνης διεξάγει την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, με κεντρικό θέμα την έγκριση του συμπληρωματικού μερίσματος, ύψους 0,05 ευρώ/μετοχή, κάτι που αναμένεται να ανεβάσει τη συνολική διανομή προς τους μετόχους στο 0,09 ευρώ/μετοχή (είχε δοθεί προμέρισμα 0,04 ευρώ/μετοχή).

Ο… άγνωστος Ισπανός που «πρόσφερε» 1,6 δισ. ευρώ στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος