Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΗ Renault Trucks κατακτά την πλατινένια διάκριση EcoVadis και συγκαταλέγεται στο κορυφαίο 1% των εταιρειών
Κόσμος

11 ναυτικοί αγνοούνται μετά τα πλήγματα σε δύο πλοία

Κόσμος13.10.20261 λεπτό
Ανακαταλήφθηκε το δεξαμενόπλοιο SIBU 1 – Ένας πειρατής νεκρός, 11 συλλήψεις



Συνολικά 11 ναυτικοί αγνοούνται αφού δύο πλοία που βρίσκονταν στα ανοικτά της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα επλήγησαν από drones, ανακοίνωσε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Ρούμεν Ράντεφ.

Ένα αρχικό σήμα «ελήφθη στη 01:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αφορούσε ένα πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο», σημείωσε ο Ράντεφ στο Facebook εξηγώντας ότι το πλήρωμά του διασώθηκε. Το πλοίο, που έχει σημαία Μάλτας και ανήκει στην Ουκρανία, «χτυπήθηκε από τρία drones», πρόσθεσε.

Βυθίστηκε το δεύτερο πλοίο

Στη συνέχεια «χτυπήθηκε ένα άλλο πλοίο» το οποίο «βυθίστηκε», επεσήμανε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «ένα μέλος του πληρώματος σώθηκε».

Όπως ανακοίνωσαν οι βουλγαρικές αρχές, πέντε μέλη του πληρώματος του δεύτερου πλοίου έχουν διασωθεί, ενώ 11 άλλα εξακολουθούν να αγνοούνται.

Την προηγούμενη εβδομάδα δύο εμπορικά πλοία χτυπήθηκαν από drones στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα. Από αυτά το ένα έχει βυθιστεί και το πλήρωμά του – που αποτελούνταν από εννέα Σύρους και έναν Αιγύπτιο – εξακολουθεί να αγνοείται, ενώ οι 18 ναυτικοί του άλλου πλοίου διασώθηκαν.

Ενημέρωση στο ΝΑΤΟ

«Αυτή η νέα επίθεση εναντίον εμπορικών πλοίων σε κοντινή απόσταση από τα βουλγάρικα χωρικά ύδατα είναι εντελώς απαράδεκτη», τόνισε ο Ράντεφ, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται να μιλήσω με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, το πρώτο πλήγμα σημειώθηκε 18 ναυτικά μίλια ανατολικά της Μπιάλα και το δεύτερο 17 μίλια ανατολικά του Κράπετς, δύο πόλεις που βρίσκονται στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας.

«Δεν διαθέτουμε αδιάσειστα, σαφή στοιχεία για να διατυπώσουμε κατηγορίες εναντίον της μίας ή της άλλης πλευράς», επεσήμανε ο Ράντεφ προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βουλγαρικών αρχών, την ευθύνη για τα πλήγματα φέρει η Ρωσία.

Φον ντερ Λάιεν: Να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τις επιθέσεις αυτές και ζήτησε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

The Black Sea has become another front of escalation of the Russian war in Ukraine.

This is unacceptable.

I strongly condemn the drone attacks on merchant ships near Bulgaria’s coast.

Putting the lives of the crew in grave danger and threatening security in the Black Sea.

We stand with Bulgaria and thank its rescuers for their swift response.

Those responsible should be held accountable.

— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) October 13, 2026

«Η Μαύρη Θάλασσα έχει γίνει άλλο ένα μέτωπο κλιμάκωσης του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία. Αυτό είναι απαράδεκτο», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μέσω της πλατφόρμας X. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν».

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.