Η ελληνική κεφαλαιαγορά επιστρέφει στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, με περισσότερους ξένους επενδυτές, ισχυρότερες επιδόσεις και αυξημένη δραστηριότητα άντλησης κεφαλαίων.
«Η Ελλάδα δεν είναι πλέον απλώς μια ιστορία ανάκαμψης. Είναι μια ιστορία ευκαιριών, ανάπτυξης και επιστροφής της εμπιστοσύνης», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Euronext Athens, Γιάννος Κοντόπουλος.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών συγκαταλέγεται στις αγορές με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως την τελευταία πενταετία. Ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί συνολικά κατά 231% από το τέλος του 2020, ενώ το 2026 καταγράφει θετική απόδοση για έκτη συνεχόμενη χρονιά.
Ενισχυμένη η παρουσία των ξένων
Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στη ρευστότητα της αγοράς διαμορφώθηκε στο 64,1% το 2025, από 50,8% το 2020. Το 2026, οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περίπου το 69% της αγοράς και αντιστοιχούν σε περίπου 70% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο. Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου υπερβαίνει το 75% του ΑΕΠ.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει την επίσημη επανένταξη της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες αγορές από τρεις διεθνείς δείκτες —STOXX, FTSE Russell και S&P Dow Jones Indices— κορύφωση μιας πολυετούς προσπάθειας. Η εξέλιξη, σημειώνει, αντανακλά τη θεσμική ωρίμανση και την ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Στόχος του Euronext Athens, προσθέτει, είναι η αγορά να γίνει πιο εξωστρεφής και ελκυστική για εταιρείες και επενδυτές από όλο τον κόσμο.
Ισχυρές τοποθετήσεις και άντληση κεφαλαίων
Η HSBC καταγράφει σταθερά αυξημένο ενδιαφέρον για τις ελληνικές μετοχές. Δύο στα τρία ενεργά funds αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί κατέχουν ελληνικούς τίτλους, με την Εθνική Τράπεζα να ξεχωρίζει. Η βάση δεδομένων της περιλαμβάνει περίπου 300 ενεργά funds αναδυόμενων αγορών, με κεφάλαια 797 δισ. δολαρίων, καθώς και εκατοντάδες διεθνή και χιλιάδες παθητικά funds.
Σύμφωνα με τη Deutsche Bank, το Euronext Athens βρέθηκε στην τρίτη θέση παγκοσμίως μεταξύ των assets με τις υψηλότερες αποδόσεις το τρίτο τρίμηνο, με άνοδο 11,3%. Υψηλότερα κινήθηκαν μόνο το Brent και το αμερικανικό WTI.
Η κινητικότητα αποτυπώνεται και στις εταιρικές αντλήσεις κεφαλαίων: από 2,53 δισ. ευρώ το 2025, ανήλθαν στα 8,1 δισ. ευρώ μέσα στους πρώτους 6,5 μήνες του 2026.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.





