Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΤο ιστορικό ρεκόρ που πέτυχε στη Μαδρίτη
Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» από τα αριστερά του και «μάχη» στο κέντρο ενόψει εκλογών

Πολιτική06.10.20261 λεπτό
ΠΑΣΟΚ: «Ψήφος εμπιστοσύνης» από τα αριστερά του και «μάχη» στο κέντρο ενόψει εκλογών


Οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν χθες στο ΠΑΣΟΚ και αυτή τη φορά το «μενού» δεν είχε γκρίνια και εσωστρέφεια αλλά διεύρυνση. Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Επικρατείας Ευάγγελος Αποστολάκης ανήκει πλέον στην πράσινη «οικογένεια». Σύμφωνα δε με πληροφορίες ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα μείνει εκεί. Οι επόμενες προσχωρήσεις θα γίνουν άμεσα.

Όπως όλα δείχνουν η Νίνα Κασιμάτη και η Μυρτώ Κοροβέση βρίσκονται ένα βήμα πριν ενταχθούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα, η πρώτη επαναπατρίζεται. Η δεύτερη θα αποτελεί τη μικρότερη ηλικιακά βουλεύτρια του Κινήματος. Εκτός απροόπτου μέχρι τη μεγάλη επετειακή εκδήλωση της 18ης Οκτωβρίου στο Αιγάλεω ο αριθμός των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα μεγαλώσει κι άλλο.

Κομματικές πηγές σημείωναν ότι οι προσχωρήσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αποτελούν «ψήφο εμπιστοσύνης» από μία σειρά ανθρώπων που εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει την πολιτική αλλαγή.

«Η μάχη του κέντρου θα κρίνει τις εκλογές»

«Η διεύρυνση δεν είναι μόνο στελεχιακή, είναι και στελεχιακή αλλά πάνω απ’ όλα είναι κοινωνική» ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε χθες το βράδυ στη δημόσια Τηλεόραση. Ο ίδιος στάθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή της διεύρυνσης του κόμματος και απάντησε σε όσους του καταλογίζουν ότι το κόμμα του «κοιτά» κυρίως προς τα αριστερά του, υπενθυμίζοντας ότι στις ευρωεκλογές το ΠΑΣΟΚ ήταν το «πρώτο κόμμα του κέντρου». Σύμφωνα με τα exit poll των ευρωεκλογών του 2024, οι ψηφοφόροι που τοποθετούσαν τον εαυτό τους στο κέντρο του ιδεολογικού άξονα επέλεξαν κατά 30,9% το ΠΑΣΟΚ. Η Νέα Δημοκρατία είχε βρεθεί στη δεύτερη θέση με 21,5%.

Χθες πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε στη στρατηγική της αμφίπλευρης διεύρυνσης, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους αντιπάλους της κυβέρνησης. Όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά πάνω απ’ όλα ότι είναι ένα κόμμα το οποίο μπορεί να διευρυνθεί και στην κεντροαριστερά και στο κέντρο» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο δημιουργεί πρόβλημα στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα, επισήμανε ότι η «”μάχη” του κέντρου σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό θα κρίνει τα αποτελέσματα των επόμενων εθνικών εκλογών». Είπε βέβαια ότι το όριό του στη διεύρυνση είναι ότι υπάρχουν «ηθικοί κανόνες στις επιλογές» που γίνονται σε αντίθεση με αυτούς που «κουνούν το δάχτυλο», όπως είπε, στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, τόνισε ότι «οι υποψήφιοι έχουν σημασία», ωστόσο, «μεγαλύτερη σημασία έχει το μήνυμα και το πρόγραμμα».

Το «τρίπτυχο» Ανδρουλάκη και η τοξικότητα

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε για μία ακόμη φορά να τραβήξει μία διπλή διαχωριστική γραμμή, «χτυπώντας» τόσο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον Αλέξη Τσίπρα. Μεταξύ άλλων ανέφερε με δηκτικό τρόπο ότι «δεν χρειάζεται να πάμε παραπίσω στην τοξικότητα που ζήσαμε το 15’, το 18’, το 19’, το 23’. Η χώρα πρέπει να πάει μπροστά και για να πάει μπροστά θέλει θεσμούς, δημοκρατία, πολιτική για όλους». Με αυτόν τον τρόπο επέλεξε να βάλει στο κάδρο της «τοξικότητας» τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, «επενδύοντας» ταυτόχρονα στο «τρίπτυχο» του κόμματός του. Υπογράμμισε ότι η πολιτική αλλαγή γίνεται με «πρόγραμμα, συνέπεια και αυτονομία από τα συμφέροντα».

Σημειωτέον ότι η αναφορά περί «αυτονομίας από τα συμφέροντα» ειπώθηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ουκ ολίγες φορές κατά τη χθεσινή συνέντευξη. Ήταν δε χαρακτηριστική η δήλωση ότι «κόμματα διαμαρτυρίας ή κόμματα “one man show” δεν πρόκειται να κερδίσουν τη ΝΔ», ενώ πρόσθεσε ότι «ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ είναι ο προγραμματικός λόγος του ΠΑΣΟΚ μέσα και έξω από τη Βουλή».