Τρίτη, 6 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΟ «Οκτώβρης του 26’» για τους μαθητές στη Γαλλία: Χιλιάδες νέοι και ταραχές στους δρόμους
Top

Ρωσία: Αποσύρθηκε ποινική δίωξη κατά της Λίντα Μονιάβα

Top06.10.20261 λεπτό
Ρωσία: Αποσύρθηκε ποινική δίωξη κατά της Λίντα Μονιάβα

Συνοπτικά από ΣΚΑΪ AI
toggle

  • Οι ρωσικές αρχές έκλεισαν την ποινική υπόθεση εναντίον της Λίντα Μονιάβα, ιδρύτριας κέντρου φιλοξενίας παιδιών, κρίνοντας ότι οι πράξεις της δεν συνιστούσαν έγκλημα.
  • Η Μονιάβα είχε τεθεί υπό σύντομη κράτηση τον Σεπτέμβριο και κατηγορήθηκε για σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατά ουκρανών αμάχων.
  • Παρά τις κατηγορίες, η φιλανθρωπική οργάνωσή της «Το σπίτι με τον φάρο» συνεχίζει το έργο της για την υποστήριξη σοβαρά ασθενών παιδιών και νέων στην περιοχή της Μόσχας.

Οι ρωσικές αρχές έκλεισαν την ποινική υπόθεση εναντίον της ιδρύτριας κέντρου φιλοξενίας παιδιών Λίντα Μονιάβα, αφού διαπίστωσαν ότι οι πράξεις της δεν συνιστούσαν έγκλημα, όπως δήλωσαν σήμερα ο δικηγόρος της και μια ομάδα υποστηρικτών της, σε μια σπάνια, όπως φαίνεται, ανατροπή της στάσης των αρχών που επιβάλλουν αυστηρούς νόμους λογοκρισίας σε καιρό πολέμου.

Η Μονιάβα είχε τεθεί υπό σύντομη κράτηση τον Σεπτέμβριο και κατηγορήθηκε για σκόπιμη διάδοση ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις ενέργειες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον Ουκρανών αμάχων.

Η ίδια αρνήθηκε την κατηγορία και της επιβλήθηκαν περιοριστικά μέτρα εν αναμονή της δίκης. Η φιλανθρωπική οργάνωσή της, «Το σπίτι με τον φάρο» , συνέχισε το έργο της για την υποστήριξη σοβαρά ασθενών παιδιών και νέων στην περιοχή της Μόσχας.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram, μια ομάδα που δημιουργήθηκε για να την υποστηρίξει κατά τη διάρκεια της υπόθεσης ανακοίνωσε αυτό που χαρακτήρισε ως θαύμα. «Έχουμε απίστευτα νέα — η ποινική υπόθεση εναντίον της Λίντα Μονιάβα έχει αποσυρθεί».

Η ομάδα ευχαρίστησε όσους πήραν το μέρος της Μονιάβα. «Ιδιαίτερες ευχαριστίες στους ηρωικούς ασθενείς του «Σπιτιού με τον φάρο» που ήρθαν να υποστηρίξουν τη Λίντα στο δικαστήριο, σε αναπηρικά αμαξίδια και με αναπνευστήρες», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος της ανέφερε ότι οι ανακριτές τον είχαν ενημερώσει ότι είχαν αποσύρει την υπόθεση, σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μονιάβα έχει επικρίνει δημοσίως μέσω του Telegram τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος διαρκεί 4,5 χρόνια, χαρακτηρίζοντάς τον ως έγκλημα που πρέπει να τερματιστεί.

Σε περισσότερα από 1.380 άτομα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη επειδή εξέφρασαν αντιπολεμικές απόψεις, από την έναρξη του πλήρους κλίμακας πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ περίπου 350 βρίσκονται επί του παρόντος στη φυλακή ή έχουν κριθεί προφυλακιστέοι, σύμφωνα με τη ρωσική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ