Με τη συνδρομή του ναυαγοσωστικού πλοίου «Αιγαίον Πέλαγος» και δύο ρυμουλκών αναμένεται να καταπλεύσει το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις των ναυπηγείων ONEX στην Ελευσίνα το πλοίο μεταφοράς οχημάτων «Blue Carrier 2», στο οποίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν» μετά την ασφαλή πρόσδεση του πλοίου αναμένεται να ξεκινήσει μια πολυσύνθετη διαδικασία ελέγχων και εκφόρτωσης, προκειμένου αφενός να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς και αφετέρου να αποτιμηθεί η πραγματική έκταση των ζημιών.
Στελέχη που συμμετέχουν στην επιχείρηση, ανέφεραν στη Ν ότι σε πρώτη φάση θα επιχειρηθεί το άνοιγμα του καταπέλτη, ώστε να αεριστούν οι χώροι των γκαράζ.
Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν οι προβλεπόμενες μετρήσεις στο εσωτερικό του πλοίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι οι συνθήκες είναι ασφαλείς για την είσοδο προσωπικού και πραγματογνωμόνων.
Αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι ασφαλείας, αναμένεται να ακολουθήσει αυτοψία στο εσωτερικό του πλοίου από πραγματογνώμονες, που έχουν ορίσει οι δικαστικές αρχές και το λιμενικό σώμα στο πλαίσιο της διερεύνησης των συνθηκών υπό τις οποίες εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.
Παράλληλα, αναμένεται να υπάρξει τεχνική εκπροσώπηση και από την πλευρά της πλοιοκτήτριας εταιρείας.
Στη συνέχεια θα αρχίσει σταδιακά η εκφόρτωση των οχημάτων και των φορτίων που παραμένουν στα γκαράζ.
Κατά τη διαδικασία αυτή θα γίνει διαχωρισμός μεταξύ των οχημάτων και φορτίων που έχουν καταστραφεί από τη φωτιά και εκείνων που έχουν παραμείνει ανέπαφα ή έχουν υποστεί περιορισμένες ζημιές.
Καμένα οχήματα
Ιδιαίτερη διαχείριση θα απαιτηθεί για τα καμένα οχήματα, καθώς και για φορτία που έχουν αλλοιωθεί ή καταστραφεί, τα οποία θα πρέπει να απομακρυνθούν και να διαχειριστούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας μικρός αριθμός φορτηγών φαίνεται να έχει διασωθεί, καθώς η πυρκαγιά επικεντρώθηκε κυρίως στα ανώτερα καταστρώματα, ενώ χαμηλότερα γκαράζ δεν έχουν υποστεί αντίστοιχης έκτασης ζημιές.
Μετά την ολοκλήρωση της εκφόρτωσης και την πλήρη πρόσβαση στους χώρους που επλήγησαν, θα ακολουθήσει αναλυτική τεχνική αποτίμηση της κατάστασης του πλοίου ενώ θα απαντληθούν και τα πετρελαιοειδή.
Από αυτήν θα προκύψει το εύρος των απαιτούμενων εργασιών αποκατάστασης, αλλά και το κόστος επισκευής του.
Στο «Blue Carrier 2» επέβαιναν συνολικά 29 άτομα, εκ των οποίων 28 μέλη πληρώματος και ένας επιβάτης, οδηγός φορτηγού οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει το πλοίο . Στα γκαράζ του πλοίου βρίσκονται συνολικά 166 φορτηγά και 29 Ι.Χ. οχήματα.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.





