Πάνω από 1.000 μεταλλικά αντικείμενα, «ύποπτα» να είναι βόμβες του Β’ Π.Π., εντοπίστηκαν στον βυθό του ΟΛΘ στην περιοχή της επένδυσης για τον 6ο προβλήτα.
Το εν λόγω υλικό ανιχνεύτηκε με μαγνητική μέθοδο στον βυθό του 6ου προβλήτα, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», κρίθηκε αναγκαία από τη διοίκηση του ΟΛΘ και της κοινοπραξίας (ΜΕΤΚΑ-ΤΕΚΑΛ) που υλοποιεί την επένδυση, μετά την εύρεση δύο αεροπορικών βομβών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και μονοψήφιου αριθμού βλημάτων πυροβολικού 150 mm τον φετινό Αύγουστο στο πλαίσιο προληπτικού ελέγχου. Η μαγνητική ανίχνευση έγινε από ειδικό μελετητή σύμβουλο, ενώ οι βόμβες που είχαν εντοπιστεί τον Αύγουστο είχαν απομακρυνθεί από την Ομάδα Υποβρυχίων Υποβρυχίων Καταστροφών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Άμεση ανάγκη
Ακόμη και εάν δεν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για εκατοντάδες βόμβες, έστω και ανενεργές, στον βυθό του ΟΛΘ, αλλά να είναι μόνο μερικές δεκάδες, κύκλοι του λιμανιού τονίζουν την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης των αρμοδίων αρχών της πολιτείας για την περισυλλογή των εν λόγω ευρημάτων, καθώς απαιτείται ειδικός χειρισμός και διαδικασίες απομάκρυνσης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, πάντως, ότι η τοποθέτηση των caissons (μεγάλα κυψελωτά κιβώτια από οπλισμένο σκυρόδεμα, εσωτερικά κούφια), τα οποία λειτουργούν ως ο βασικός δομικός πυρήνας της επέκτασης του 6ου προβλήτα και τα οποία οριοθετούν την περιοχή της επέκτασης του 6ου προβλήτα, δεν παρεμποδίζεται από την ύπαρξη αυτών των ευρημάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο. Στην περιοχή του λιμανιού και γενικότερα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης η εύρεση ανενεργού-«άσκαστου» πολεμικού υλικού από την περίοδο του Β’ Π.Π. δεν αποτελεί σπάνιο γεγονός.
Χαρακτηριστικά ανάλογα περιστατικά είχαν καταγραφεί το 2022, όταν εντοπίστηκαν δεκάδες οβίδες και πολεμικό υλικό σε εργοτάξιο-οικόπεδο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνταν εκσκαφές για την ανέγερση ξενοδοχείου στην οδό Λέοντος Σοφού, όπως και το 2019, στο εργοτάξιο του ξενοδοχείου «ON Residence» στη λεωφόρο Νίκης, όπου βρέθηκε, απομακρύνθηκε και εξουδετερώθηκε ένα βλήμα του Β’ Π.Π.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.





