Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΠτώση 1,25% για τον Nasdaq υπό την πίεση των τεχνολογικών μετοχών
Κοινωνία

Ο Μαμντάνι υπεραμύνθηκε της δήλωσής του για την 7η Οκτωβρίου

Κοινωνία08.10.20261 λεπτό
Ο Μαμντάνι υπεραμύνθηκε της δήλωσής του για την 7η Οκτωβρίου



Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ζόραν Μαμντάνι, δέχθηκε ερωτήσεις σχετικά με τους χειρισμούς του για την επέτειο της 7ης Οκτωβρίου 2023, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στη χθεσινή πρωινή του δήλωση, ο Μαμντάνι εξέφρασε τη θλίψη του για τους Ισραηλινούς που σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ωστόσο το μεγαλύτερο μέρος της δήλωσης στρεφόταν κατά του Ισραήλ, κατηγορώντας το εβραϊκό κράτος για γενοκτονία, απαρχάιντ και εγκλήματα πολέμου.

Αντιδράσεις για την παρουσία του σε αγρυπνία για τη μνήμη των θυμάτων

Αργότερα την ίδια μέρα, αντισιωνιστές διαδηλωτές εξαπέλυσαν οργισμένες επιθέσεις εναντίον του Μαμντάνι, καθώς εκείνος παρευρισκόταν σε αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων και από τις δύο πλευρές της σύγκρουσης, αποκαλώντας τον «προδότη».

Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές, ο Μαμντάνι δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου: «Ήμουν περήφανος που παρευρέθηκα στη χθεσινοβραδινή αγρυπνία, όπως έκανα και πέρυσι, για να ακούσω τις μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων».

«Όσο για εκείνους που διαδηλώνουν εναντίον μου: είμαι δήμαρχος της Νέας Υόρκης και αυτό είναι μέρος του ρόλου που ανέλαβα», είπε.

Κατηγορίες Μαμντάνι για «γενοκτονία» και «απαρτχάιντ»

Ο Μαμντάνι δήλωσε ότι η επέτειος σηματοδότησε τη συμπλήρωση τριών ετών από την «αδιανόητη καταστροφή» της επίθεσης της Χαμάς, και ότι «η ισραηλινή κυβέρνηση χρησιμοποίησε και συνεχίζει να χρησιμοποιεί εκείνη την ημέρα, καθώς και εκείνα τα εγκλήματα πολέμου, ως δικαιολογία για μια συνεχιζόμενη γενοκτονία».

Ο Μαμντάνι κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία έξι φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

«Πρέπει να υπάρχει χώρος για να θρηνήσουμε τις ζωές των περισσότερων από 1.100 Ισραηλινών που σκότωσε η Χαμάς πριν από τρία χρόνια. Πρέπει να υπάρχει χώρος για να θρηνήσουμε τους 74.000 Παλαιστίνιους που έχει σκοτώσει έκτοτε η ισραηλινή κυβέρνηση», δηλώνει.

Όταν ερωτήθηκε γιατί δημοσίευσε βίντεο από το γραφείο Τύπου του Δημαρχείου για την Ημέρα της Νάκμπα και για άλλες δράσεις υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά όχι για την 7η Οκτωβρίου, ο Μαμντάνι απάντησε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να θρηνήσουμε όλους εκείνους που σκοτώθηκαν τότε και όσους έχουν σκοτωθεί έκτοτε, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πως η κατάσταση αυτή συνεχίζεται, σε αντίθεση με κάτι που συνέβη απλώς πριν από τρία χρόνια».

Αρνήθκε να πει αν θα άλλαζε οτιδήποτε στη δήλωσή του για την 7η Οκτωβρίου μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

«Η δήλωση, η παρουσία — όλα αυτά μαρτυρούν μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τη φρίκη, μια φρίκη που κατέστρεψε τις ζωές των κατοίκων της Νέας Υόρκης πριν από τρία χρόνια και συνεχίζει να τις καταστρέφει και σήμερα», είπε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.