Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΤσίπρας: Ζούμε ένα αόρατο μνημόνιο με το κόστος ζωής να έχει αυξηθεί έως και 100% και ο μέσος μισθός κατά 30%
Κόσμος

Γαλλία: Η επόμενη ημέρα της νίκης του Γκλυκσμάν στους Σοσιαλιστές

Κόσμος12.10.20261 λεπτό
Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν θέλει να αυξηθεί το κουπόνι ενέργειας από τα 150 στα 500 ευρώ «για όσους το λαμβάνουν ήδη»



Μια καθοριστική νίκη, η οποία ωστόσο δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής. Οι αντίπαλοι του Ραφαέλ Γκλυκσμάν στις προκριματικές εκλογές της Κεντροαριστεράς αναγνώρισαν τη νίκη του, αλλά η επιλογή ενός υποψηφίου που αποκλείει κάθε συμμαχία με την Ανυπότακτη Γαλλία (LFI) του Μελανσόν προκαλεί τριβές.

«Η μάχη ξεκινά επιτέλους», δήλωσε ο επικεφαλής της Place Publique στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter το πρωί της Δευτέρας, μία ημέρα μετά τη σαρωτική του νίκη στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών, όπου εξασφάλισε ποσοστό άνω του 66% των ψήφων. Ο Ραφαέλ Γκλυκσμάν απέκλεισε επίσης κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο συμμαχίας με το κόμμα της Ανυπότακτης Γαλλίας ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Η Ρουαγιάλ εκφράζει τη λύπη της για τη νίκη του «ασκούμενου»

Εμφανώς λιγότερο κατηγορηματικός όσον αφορά την προοπτική συμφωνίας με το κόμμα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, ο Ολιβιέ Φορ χαιρέτισε αρχικά τη συμμετοχή περισσότερων από 120.000 υποστηρικτών της σοσιαλδημοκρατίας στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής, προτού απευθυνθεί άμεσα στον αντίπαλό του. «Καταφέρατε να πείσετε την πλειονότητα των ψηφοφόρων», παραδέχθηκε ο υποψήφιος —ο οποίος συγκέντρωσε μόλις το 14,46% των ψήφων— δηλώνοντας παράλληλα ότι «αποδέχθηκε συνετά» το αποτέλεσμα.

Ο Ζερόμ Γκεντζ, βουλευτής της Εσόν που κατέλαβε την τελευταία θέση στην ψηφοφορία με ποσοστό 5,83%, χαιρέτισε επίσης την Κυριακή την επιλογή του αντιπάλου του, μιλώντας στο BFMTV. Ο υποψήφιος των προκριματικών υπογράμμισε τα «σαφή σημεία σύγκλισης» με τον Ραφαέλ Γκλυκσμάν —με κυριότερο εξ αυτών την απόρριψη οποιασδήποτε συμμαχίας με τη LFI.

Ακολουθώντας μια εντελώς διαφορετική γραμμή, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ δεν μάσησε τα λόγια της για τον άνθρωπο με τον οποίο είχε συγκρουστεί επανειλημμένα κατά τη διάρκεια των τριών τηλεοπτικών αναμετρήσεων των προκριματικών εκλογών.

«Ο ασκούμενος κέρδισε τις προκριματικές, δυστυχώς», σχολίασε δηκτικά στον ραδιοφωνικό σταθμό Franceinfo, επαναλαμβάνοντας μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει παλαιότερα για να περιγράψει τον επικεφαλής της κίνησης Place Publique. Η Ρουαγιάλ, η οποία συγκέντρωσε ποσοστό 7,62% στις προκριματικές, δεσμεύτηκε να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας «συμμαχίας της Αριστεράς» και να στηρίξει τον Ραφαέλ Γκλυκσμάν, υπό την προϋπόθεση ότι εκείνος «θα παραμείνει στον χώρο της Αριστεράς» και δεν θα συνάψει συμμαχία «με το κέντρο ή την κεντροδεξιά». Η υποψήφια που είχε φτάσει στον τελικό των προεδρικών εκλογών του 2007 εξέφρασε επίσης τη «λύπη» της για το γεγονός ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) «δεν διαθέτει δικό του υποψήφιο», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «μια μορφή αυτοκατάργησης».

Αφού αποκλείστηκε από την εσωκομματική διαδικασία λόγω καταγγελιών για άσκηση βίας, ο Φιλίπ Μπρυν δεν μάσησε τα λόγια του αναφορικά με τον νικητή της Κυριακής. «Δεν στηρίζω κανέναν. Με έδιωξαν από το κόμμα μου», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 το πρωί της Δευτέρας. Ο βουλευτής του νομού Ερ άσκησε επίσης κριτική στον Ραφαέλ Γκλυκσμάν, λέγοντας: «Περιμένω να τον ακούσω να μιλά όχι μόνο για τους Ουιγούρους, αλλά και για τις τιμές των καυσίμων και τις ανησυχίες των Γάλλων πολιτών».

Άνοιγμα Γκλυκσμάν σε Ολάντ και Καζνέβ, αιχμές από τους Πράσινους

Τη Δευτέρα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter, ο Ραφαέλ Γκυκσμάν απηύθυνε κάλεσμα στους Φρανσουά Ολάντ, Μπερνάρ Καζνέβ και τους Πράσινους, καλώντας τους να «συμμετάσχουν στον κοινό αγώνα». Ο πρώην Πρόεδρος, ο οποίος δεν κρύβει πλέον την επιθυμία του να επιστρέψει στο Μέγαρο των Ηλυσίων, δεν έχει σχολιάσει επίσημα τη νίκη του ευρωβουλευτή του κινήματος *Place Publique*. Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα *Le Figaro*, ο Ολάντ τού έστειλε μήνυμα στήριξης το βράδυ της Κυριακής, χαρακτηρίζοντας τη νίκη ως ένα «πρώτο βήμα».

Παράλληλα, ο Μπερνάρ Καζνέβ —ο οποίος αποχώρησε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) το 2022 λόγω της συμφωνίας με το LFI κατά τη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών— συνεχάρη τον Γκλυκσμάν μέσω της πλατφόρμας X, ζητώντας ενότητα «γύρω από ένα εθνικό σχέδιο» και προτρέποντας σε δράση «πέρα από τους κομματικούς μηχανισμούς, ώστε να αποτραπεί η διολίσθηση της χώρας στο χειρότερο δυνατό σενάριο».

Οι Πράσινοι είναι πιο επιφυλακτικοί. Η Μαρίν Τοντελιέ —η οποία είναι και η ίδια υποψήφια για την προεδρία— εξέφρασε τη λύπη της στο X για το γεγονός ότι την ψηφοφορία κέρδισε ο υποψήφιος που «αρνήθηκε μια ευρεία, ανοιχτή διαδικασία προκριματικών εκλογών». «Σημειώνουμε επίσης ότι είναι εκείνος που επιλέγει την εσωστρέφεια, απορρίπτοντας κάθε προοπτική μιας ευρείας συμμαχίας που θα περιλαμβάνει το σύνολο της Αριστεράς και τους Πράσινους», πρόσθεσε.

Ενώ ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν και βασικά στελέχη της Ανυπότακτης Γαλλίας δεν είχαν ακόμη αντιδράσει έως το μεσημέρι της Δευτέρας, ο δήμαρχος του Σεν-Ντενί που πρόσκειται στο κίνημα, Μπαλί Μπαγκαγιόκο, προέβη σε ανάρτηση στο X το βράδυ της Κυριακής για να συγχαρεί τον Ραφαέλ Γκλυκσμάν, τον οποίο αποκάλεσε «νικητή των προκριματικών εκλογών για τους “σοσιαλιστές της σαμπάνιας”». «Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση. Ένας νέος Μακρόν είναι πιθανός», σχολίασε ειρωνικά.

🐢

#Melenchon2027

Signez et faites signer sur :
https://t.co/wUZYYAdFkQ https://t.co/ZmEerqgtY5

— Manuel Bompard (@mbompard) October 12, 2026

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της LFI, Μανουέλ Μπομπάρ, δημοσίευσε απλώς ένα emoji χελώνας, κοινοποιώντας παράλληλα μια δημοσκόπηση που έδειχνε τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν να συγκεντρώνει το 18% της πρόθεσης ψήφου, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης υποψήφιος εμφανιζόταν να λαμβάνει μόλις 10%.

Με πληροφορίες από Le Parisien 

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.