Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΠέθανε σε ηλικία 34 ετών διάσημος πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς
Κόσμος

Μικτές τάσεις με φόντο πετρέλαιο, πληθωρισμό και εταιρικά αποτελέσματα

Κόσμος12.10.20261 λεπτό
Πώς άλλαξε η Wall Street, 25 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου



Mε οριακές απώλειες έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση ο S&P 500, αφότου οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν καταγράψει κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα και οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια εβδομάδα με πλούσιο πρόγραμμα εταιρικών αποτελεσμάτων και ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό.

Ο ευρύτερος δείκτης της αγοράς υποχώρησε οριακά 0,06%, στις 7.807,24 μονάδες. Αντίθετα, ο Dow Jones υπεραπέδωσε, ενισχυόμενος κατά 195,60 μονάδες ή 0,38%, στις 51.850,55 μονάδες. Είναι η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου για τον δείκτη των 30 μετοχών. Ο Nasdaq, ωστόσο, κινήθηκε χαμηλότερα, χάνοντας 0,44% και κλείνοντας στις 27.245,90 μονάδες.

Τον Nasdaq επιβάρυνε η πτώση κατά 3,9% της μετοχής της Micron Technology. Η υποχώρηση σημειώθηκε καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τον εντεινόμενο ανταγωνισμό από την κινεζική CXMT, η οποία ανακοίνωσε πρόοδο στην ανάπτυξη μιας νέας αρχιτεκτονικής μικροκυκλωμάτων. Αντίθετα, τον Dow ενίσχυσε η άνοδος κατά 2% της μετοχής της Salesforce, μετά τη διπλή αναβάθμιση της αξιολόγησής της από την Bank of America.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο μια «ενεργειακή εκεχειρία» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει στη συνέχεια ότι η Μόσχα την είχε ήδη παραβιάσει. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύθηκαν κατά 2,06%, κλείνοντας στα 93,74 δολάρια το βαρέλι. Το Brent σημείωσε άνοδο 1,84%, στα 106,65 δολάρια το βαρέλι.

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης σε δημοσιογράφους ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να συνταχθεί με τη Σαουδική Αραβία στον αγώνα της κατά των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Τεχεράνη, μετά από νέα πολύνεκρη επίθεση στο διεθνές αεροδρόμιο του Ριάντ. Οι δηλώσεις του ενίσχυσαν τους φόβους για κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Η Wall Street προέρχεται από μια εβδομάδα κερδών για τους βασικούς δείκτες, καθώς το ράλι των τεχνολογικών μετοχών βοήθησε τους επενδυτές να παραβλέψουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων. Ο Dow και ο S&P 500 κατέγραψαν ο καθένας τη δεύτερη εβδομάδα ανόδου μέσα στις τελευταίες τρεις, ενώ ο Nasdaq συμπλήρωσε τέσσερις διαδοχικές εβδομάδες κερδών.

Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η περίοδος ανακοινώσεων των εταιρικών αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου θα δώσει στις μετοχές την ώθηση που χρειάζονται για να αντέξουν τις αναταράξεις στη Μέση Ανατολή. Οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι τα αποτελέσματα θα είναι ισχυρά. Σύμφωνα με τον Τζον Μπάτερς της FactSet, τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να αυξηθούν κατά 29,6% στο τρίτο τρίμηνο. Εάν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη, θα είναι το τέταρτο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο ο ευρύτερος δείκτης θα εμφανίσει αύξηση κερδών άνω του 25%, χάρη στη δυναμική των επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών κέντρων δεδομένων τεχνητής νοημοσύνης.

Η περίοδος ανακοινώσεων εντείνεται αυτή την εβδομάδα, με τις μεγάλες τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο. Οι Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Morgan Stanley και Wells Fargo αναμένεται να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματά τους.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν και τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού για τον Σεπτέμβριο ανακοινώνονται την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντίστοιχα.

«Όλα θα εξαρτηθούν από τα εταιρικά αποτελέσματα», δήλωσε στο CNBC ο Τιμ Χόλαντ, επικεφαλής επενδύσεων της Orion. Πρόσθεσε ότι ακόμη και αν οι μετρήσεις του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα αποδειχθούν υψηλότερες από τις προσδοκίες, η αγορά πιθανότατα θα θεωρήσει ότι δεν είναι «αρκετά υψηλές ώστε να εκτροχιάσουν» την πορεία της Fed. Σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, η Fed αναμένεται ευρέως να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της.

«Κάτι θα ανακόψει αυτή την ανοδική αγορά κάποια στιγμή, αλλά πιστεύω ότι το σημαντικότερο στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι η ανάπτυξη των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικό εξοπλισμό για την τεχνητή νοημοσύνη», ανέφερε.

Αυτή την εβδομάδα συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια από την έναρξη της ανοδικής αγοράς του S&P 500, μετά το χαμηλότερο κλείσιμο του δείκτη στις 3.577,03 μονάδες τον Οκτώβριο του 2022. Έκτοτε, ο δείκτης έχει υπερδιπλασιαστεί.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.