Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΣτόχος να ξεκινήσει από την 1η Νοεμβρίου απευθείας στην αντλία το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο
Κοινωνία

Τα βορεινά λιμάνια κρύβουν ενεργειακό «θησαυρό»

Κοινωνία14.10.20261 λεπτό
Τα βορεινά λιμάνια κρύβουν ενεργειακό «θησαυρό»



Πεδίο δόξης λαμπρό για τη μελλοντική ανάπτυξη εφαρμογών πράσινης ηλεκτροπαραγωγής από τα κύματα προσφέρει η γεωμορφολογία του ελλαδικού χώρου, με δεκάδες μικρούς και μεγάλους λιμένες βόρειου προσανατολισμού εκτεθειμένους στην ενέργεια που απελευθερώνουν τα κύματα του Αιγαίου.

Τρεις μάλιστα εξ αυτών, ο Εύδηλος Ικαρίας, το Ηράκλειο και η Σκόπελος, αποτελούν ενδεικτικές περιπτώσεις λιμένων στους οποίους θα μπορούσε να διερευνηθεί η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα κύματα στη χώρα μας.

Τα παραπάνω προκύπτουν από την παρουσίαση της δρ. Βανέσσας Κατσαρδή, επίκουρης καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την έναρξη του ενεργειακού τμήματος της European Academy που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Εξετάζοντας, στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, τις δυνατότητες αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας στην Ελλάδα, η κ. Κατσαρδή τόνισε ότι η χώρα διαθέτει περισσότερες από 1.300 λιμενικές εγκαταστάσεις – αν κι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι όλες κατάλληλες για την ανάπτυξη τέτοιων υποδομών, καθώς πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Κυριότερες εξ αυτών ο βόρειος προσανατολισμός, καθώς οι άνεμοι πνέουν συνήθως από τον βορρά, και το επαρκές μήκος ανάπτυξης του κυματισμού (fetch), ώστε να σχηματίζονται μεγάλα κύματα.

Μελέτη δεδομένων

Για να αναπτυχθεί μια εγκατάσταση αξιοποίησης της κυματικής ενέργειας σε έναν λιμένα, για παράδειγμα σε αυτόν της Σκοπέλου, απαιτείται -όπως εξήγησε η κ. Κατσαρδή- να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει αρχικά την εξέταση του κυματικού δυναμικού και τη συλλογή των σχετικών δεδομένων. Στη συνέχεια, με την εφαρμογή αριθμητικού μοντέλου, εξετάζεται η διάδοση του κυματισμού από την ανοιχτή θάλασσα προς το λιμάνι, ώστε να προσδιοριστεί το κυματικό δυναμικό στην περιοχή του.

Για τη μετατροπή της κυματικής ενέργειας σε ηλεκτρική μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικοί μετατροπείς, όπως συστήματα που αξιοποιούν τις μεταβολές της πίεσης που προκαλούν τα κύματα. Σε αυτές τις διατάξεις η διαδοχική συμπίεση και αποσυμπίεση του αέρα θέτει σε κίνηση έναν στρόβιλο ο οποίος λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με την κ. Κατσαρδή, οι εν λόγω μετατροπείς μπορούν να απορροφήσουν έως και το 70% της κυματικής ενέργειας, αν και θα έπρεπε να προσαρμοστούν στις συνθήκες των ελληνικών θαλασσών, όπου τα κύματα είναι σχετικά μικρά.

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παραγωγή ενέργειας από τα κύματα βρίσκεται σε εμβρυικό ακόμα στάδιο, με μόλις 1,12 MW λειτουργούσας ισχύος στην Ε.Ε. στα τέλη του 2024. Πρόκειται ωστόσο για μια τεχνολογία που σταδιακά ωριμάζει, με την Ocean Energy Europe να καταγράφει πέντε σχεδιαζόμενα πάρκα κυματικής ενέργειας στην Ευρώπη έως το 2030. Το παγκόσμιο κυματικό δυναμικό αγγίζει, σύμφωνα με την κ. Κατσαρδή, τα 2 τεραβάτ.

Η εκδήλωση

Στην εκδήλωση για την έναρξη του ενεργειακού τμήματος της European Academy, ενός ευρωπαϊκού οργανισμού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης με έμφαση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και την πρακτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών πολιτικών και κανονισμών, συμμετείχαν εκπρόσωποι ρυθμιστικών αρχών, ευρωπαϊκών οργανισμών, πανεπιστημίων και ερευνητικών φορέων, καθώς και στελέχη της ενεργειακής αγοράς, της ναυτιλίας και του τομέα χρηματοδότησης επενδύσεων.

Στην εισηγητική της ομιλία η διευθύντρια του Τμήματος, κ. Αικατερίνη Λιανουδάκη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη σύνδεσης των ευρωπαϊκών ενεργειακών κανονισμών με την πρακτική εφαρμογή τους και την ανάπτυξη εξειδικευμένων επαγγελματικών δεξιοτήτων. Ενώ ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, μέλος του Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO) και διευθυντής του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλίματος, τόνισε ότι, παρά την περί του αντιθέτου αίσθηση που δημιουργείται, η πράσινη μετάβαση προχωρά στην Ευρώπη, καθώς οι βασικοί στόχοι της έχουν ήδη ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Στις προοπτικές της ενεργειακής αξιοποίησης των μη ανακυκλώσιμων υπολειμματικών απορριμμάτων, συμπληρωματικά προς την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση, αναφέρθηκε εκ μέρους της ΡΑΑΕΥ ο δρ Ιωάννης Τζώρτζης, ενώ στην κομβική σημασία που αποκτά η αποθήκευση ενέργειας για την ενσωμάτωση των ΑΠΕ και την εξασφάλιση της ευελιξίας του ηλεκτρικού συστήματος αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΣΑΗΕ), καθηγητής Μανώλης Καραπιδάκης.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.