Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΟι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για το νέο πλήγμα κατά του αεροδρομίου του Ριάντ
Πολιτική

Κυρ. Μητσοτάκης: Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία… προσεχώς – Προσπάθεια Μητσοτάκη να μετριαστεί η οργή στον αγροτικό κόσμο

Πολιτική14.10.20261 λεπτό
Κυρ. Μητσοτάκης: Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο στην αντλία… προσεχώς - Προσπάθεια Μητσοτάκη να μετριαστεί η οργή στον αγροτικό κόσμο


Με αντιπροσωπεία αγροτών συναντήθηκε στη Λάρισα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν τα εγκαίνια της αυτόνομης μονάδας αποθήκευσης ενέργειας της Metlen Energy & Metals.

«Ο διάλογος είναι διαρκής και ξεκινά νωρίς, έχουμε μια διεθνή κρίση που δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει. Είμαι εδώ να σας ακούσω και να δούμε πώς θα συνεχίσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός στους αγρότες οι οποίοι του έθεσαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα του κόστους παραγωγής και του αφορολόγητου πετρελαίου και τα ζήτημα ΟΣΔΕ.

Για το πρώτο ζήτημα, γνωρίζοντας πως ο αγροτικός κόσμος «βράζει», ανέφερε πως στόχος είναι να ξεκινήσει από 1ης Νοεμβρίου στην αντλία, ενώ σχετικά με τα θέματα που αφορούν στον ΟΣΔΕ, σημείωσε πως είναι πρώτη προτεραιότητα.

Κυρ. Μητσοτάκης: Ένας δύσκολος χειμώνας

Λίγο αργότερα αναφέρθηκε σε έναν δύσκολο χειμώνα από το σπιράλ αυξήσεων σε πετρέλαιο – φυσικό αέριο και διεθνή πληθωρισμό και διαπίστωσε πως καμία χώρα δεν είναι απομονωμένο «Γαλατικό Χωριό», μακριά από την παγκόσμια καταιγίδα.

Εστίασε στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 30% και μέχρι 1.560 ευρώ σε 1,2 εκ. νοικοκυριά και τόνισε πως το πετρέλαιο θέρμανσης θα ανοίξει στα 1,55 ευρώ. Μίλησε για δίκαιες παρεμβάσεις, κοστολογημένες οι οποίες θα επανεξετάζονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις. Υπογράμμισε πως «αν η ελληνική οικονομία δεν ήταν σε θέση να παράγει πλεονάσματα δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε την κοινωνία».

Το μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σημείωσε πως καμιά εθνική ρύθμιση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μία διεθνή επίθεση και αυτό θα είναι το αυριανό του μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε τρεις κατευθύνσεις:

-για την αναγκαία στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων προϋποθέτει παραπάνω δημοσιονομική ευελιξία, θα μας έδινε δυνατότητα για περαιτέρω και στοχευμένα μέτρα δίπλα στα εθνικά μέτρα

– δεν αρκούν οι απλές εκκλήσεις να σβήνουμε τα φώτα και να μην καταναλώνουμε βενζίνη.

-να στηρίξουμε και την ευρωπαϊκή βιομηχανία και τη ναυτιλία

«Στην Ευρώπη πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να απαντήσουμε ενιαία στις γεωπολιτικές ανακατατάξεις και στο κύμα πληθωρισμού και ακρίβειας. Μία απάντηση που θα φέρει χειροπιαστό αποτέλεσμα – μόνο αυτό  μπορεί να κλείσει τον δρόμο στον αδιέξοδο λαϊκισμό και στα άκρα κάθε είδου», ανέφερε ο πρωθυπουργός.