Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, πηγαίνουμε στην οικονομική πίεση
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο έχει δηλώσει σε αρκετούς ξένους ομολόγους του τις τελευταίες ημέρες ότι «προς το παρόν» οι ΗΠΑ δεν αναμένεται να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με το AXIOS, που επικαλείται έναν Αμερικανό αξιωματούχο και μια δεύτερη πηγή που γνωρίζει το θέμα.
Το μήνυμα του Ρούμπιο προς τους υπουργούς Εξωτερικών αρκετών συμμαχικών χωρών έρχεται καθώς οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι πνίγουν το Ιράν με τον ναυτικό αποκλεισμό, ενώ παράλληλα μετακινούν ολοένα και αυξανόμενες ποσότητες πετρελαίου από το Στενό του Ορμούζ.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ενώ ο Ρούμπιο ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν σχεδιάζουν επιστροφή σε μεγάλες πολεμικές επιχειρήσεις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιθέσεων εάν το Ιράν επιτεθεί πρώτο.
Ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αποναρκοθέτηση του Στενού του Ορμούζ από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή στον πόλεμο, εξουδετερώνοντας σε μεγάλο βαθμό μία από τις κύριες πηγές επιρροής του Ιράν.
Οι πηγές ανέφεραν στο AXIOS ότι ο Ρούμπιο περιέγραψε την τρέχουσα πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για το Ιράν σε τηλεφωνικές συνομιλίες με αρκετούς ομολόγους του ως εξής: αποφυγή στρατιωτικής δράσης προς το παρόν και αυξανόμενη οικονομική πίεση στο Ιράν μέσω του ναυτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ και της νέας πίεσης για κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών .
Ένας δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι αυτή αναμένεται να είναι η πολιτική τουλάχιστον μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές, όταν μια νέα στρατιωτική εκστρατεία θα μπορούσε να τεθεί ξανά στο τραπέζι.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


