Ελληνογαλλική συμμαχία «εν πλω» – Στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» το τετ α τετ Δένδια με την Γαλλίδα ομόλογό του

Ημερομηνία: 29-01-2026



Σε μία κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού για τις ελληνογαλλικές σχέσεις η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Κατρίν Βοτρέν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, σήμερα στην Αθήνα.

Την Κατρίν Βοτρέν θα υποδεχθεί στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στις 10.30 π.μ, ενώ το επίσημο τετ α τετ θα λάβει χώρα  επί της φρεγάτας FDI «ΚΙΜΩΝ».

Η επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού επιβεβαιώνει την στήριξη του Παρισιού στην Αθήνα, ενώ επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά η κοινή βούληση των δύο κρατών, για την περεταίρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων κυρίως στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας.

Σχεδόν δέκα μέρες μετά την επίσημη ένταξη της πρώτης FDI «ΚΙΜΩΝ» στον Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και εν αναμονή των επόμενων τριών (ΝΕΑΡΧΟΣ, ΦΟΡΜΙΩΝ, ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ), η Γαλλία δείχνει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον της ως προς την συνεργασία με την Ελλάδα στην άμυνα όχι μόνο με σε επίπεδο απόκτησης εξοπλιστικών αλλά σε επίπεδο συνεργασίας.

Ανανέωση διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Άμυνα και την Ασφάλεια

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα θέματα που θα συζητηθούν επί του «ΚΙΜΩΝΑ», όπως η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία με έμφαση στην καινοτομία και τα κοινά επιχειρησιακά προγράμματα.

Κατά πληροφορίες, θα συζητηθεί η ανανέωση της διμερούς Συμφωνίας Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για την Άμυνα και την Ασφάλεια η οποία υπεγράφη το 2021 και φτάνει στη λήξη της.

Όπως έγραψε σε ρεπορτάζ της η «Ν», αυτή αναμένεται να ανανεωθεί στο εγγύς μέλλον.

Η συνάντηση πραγματοποιείται σε χρόνο που οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις μεταβάλλονται με ραγδαίους ρυθμούς. Η Ελλάδα ενισχύει αποφασιστικά την θωράκιση της στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, διασφαλίζοντας την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Κάτι που επιβεβαιώνεται με το γεγονός ότι σήμερα η χώρα διαθέτει τις πιο ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις με την «Ατζέντα 2030» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά διατηρεί (και ενισχύει) τις στρατηγικές της σχέσεις (και αμυντικές συνεργασίες) με άλλα κράτη.

Όμως αυτό δεν σημαίνει, όπως ελέχθη δια στόματος Νίκου Δένδια, ότι η Ελλάδα επιδιώκει να υπερέχει και επιδιώκει να ανατρέψει οποιαδήποτε ισορροπία, όμως «επιδιώκει να μπορεί να αποτρέψει οποιονδήποτε σκέφτεται να αναθεωρήσει Συνθήκες, οποιονδήποτε σκέφτεται να απειλήσει κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία προβλέπονται από το Διεθνές Δίκαιο.

Τα «ραντάρ» της Άγκυρας και η «ρελάνς» της Γαλλίας

Η ελληνογαλλική συνάντηση, φυσικά, δεν αναμένεται να περάσει απαρατήρητη από τα… ραντάρ της Άγκυρας, πολλώ δε μάλλον, όταν η γειτονική χώρα έδειξε με κάθε τρόπο την αμηχανία της τόσο μετά την τελετή ένταξης της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ» στον Στόλο του ΠΝ στη Λοριάν της Γαλλίας, όσο και κατά την άφιξή της στον Ναύσταθμο, με τουρκικά ΜΜΕ να «αφιερώνουν» εκτενή… ρεπορτάζ.

Ήδη στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν με τον Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών Μπαρό πριν δύο 24ωρα, φρόντισε να περάσει το «μήνυμά» του μέσω ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι «η Άγκυρα και το Παρίσι μοιράζονται ευθύνες στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας λόγω του ρόλου τους στο ΝΑΤΟ. Λαμβάνοντας υπόψη τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν και οι δύο χώρες στο ΝΑΤΟ και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, τονίσαμε ότι υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε και ότι χρειάζεται να συναντιόμαστε πιο συχνά για να συζητούμε ορισμένα ζητήματα», με τον Γάλλο ΥΠΕΞ να δηλώνει από την πλευρά του ότι «παρά τις διαφορές απόψεων σε ορισμένα ζητήματα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία και η Γαλλία εργάζονται σταθερά για την εξεύρεση κοινού τόπου μέσω διαλόγου και συνεργασίας, χαρακτηρίζοντας τη διμερή σχέση εντατική και στρατηγική».

Διαφορές σε απόψεις, που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τις προκλήσεις της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας. Άλλωστε το Παρίσι έχει επανειλημμένα υποστηρίξει πάγιες θέσεις της Αθήνας τόσο ως προς τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στο SAFE αλλά και δια στόματος Μακρόν που δήλωσε δημοσίως ότι «πρέπει να προστατεύσουμε τις ΑΟΖ μας. Και πρέπει να είμαστε αδιάλλακτοι όταν η εδαφική κυριαρχία ορισμένων εταίρων μας απειλείται. Αναφέρομαι στους φίλους μας, τους Έλληνες ή τους Κυπρίους. Πρέπει να προστατεύσουμε τα χωρικά μας ύδατα και τους αιθέρες παντού».

Ο ρόλος των Ναυπηγείων Σαλαμίνας

Σε αμυντικό επίπεδο, η Γαλλία είχε ανοίξει τα «χαρτιά» της προ μηνών, ως προς την περεταίρω ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα, βάζοντας στο τραπέζι επιπλέον εξοπλιστικά, όπως τις φρεγάτες FDI.

Αυτό μπορεί να μην επιβεβαιώνεται ακόμη ως προς τον τύπο προγραμμάτων, αλλά η Αθήνα «ακούει» θετικά στο ενδεχόμενο αυτό να συμβεί με με εγχώρια ναυπήγηση, ειδικά μετά την ακύρωση του προγράμματος των φρεγατών Constellation από τις ΗΠΑ.

Άλλωστε, τα Ναυπηγεία Σαλαμίνας συμμετέχουν ως βασικός βιομηχανικός εταίρος στο πρόγραμμα FDI, αναλαμβάνοντας την κατασκευή προεξοπλισμένων τμημάτων (blocks) τόσο για τις ελληνικές όσο και για τις γαλλικές και δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά το τετ α τετ με τον Νίκο Δένδια η Γαλλίδα ΥΠΑΜ θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία.

Υπενθυμίζεται ότι η αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας έχει ήδη αποτυπωθεί και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα υψηλής στρατηγικής σημασίας, όπως τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale και παλαιότερα τα Mirage 2000.

Οι επιλογές αυτές έχουν ενισχύσει καθοριστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός του ευρωπαϊκού και νατοϊκού πλαισίου.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος