Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΠέθανε σε ηλικία 34 ετών διάσημος πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς
Οικονομία

Η Αυστρία δηλώνει ότι η σύλληψη Ουκρανού δημοσιογράφου ως υπόπτου για κατασκοπεία δεν σχετιζόταν με την εργασία του

Οικονομία12.10.20261 λεπτό
Η Αυστρία δηλώνει ότι η σύλληψη Ουκρανού δημοσιογράφου ως υπόπτου για κατασκοπεία δεν σχετιζόταν με την εργασία του



Η σύλληψη ενός Ουκρανού δημοσιογράφου στη Βιέννη την περασμένη εβδομάδα διατάχθηκε επειδή εντοπίστηκε να παρακολουθεί μια τοποθεσία την οποία είχαν επίσης επιτηρήσει δύο άνδρες ύποπτοι για κατασκοπεία, και όχι λόγω του επαγγέλματός του, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εισαγγελία της Βιέννης.

Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε δύο Ουκρανούς τη Δευτέρα της περασμένης εβδομάδας ως υπόπτους για κατασκοπεία. Την επόμενη Πέμπτη συνέλαβε άλλους δύο: τον ερευνητή δημοσιογράφο Μιχάιλο Τκάτς και τον εικονολήπτη Γιαροσλάβ Μονταρένκο.

Ενώ οι δύο πρώτοι έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση στο πλαίσιο της έρευνας, ο Τκατς και ο Μονταρένκο αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Η εισαγγελία της Βιέννης ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι, κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους δύο πρώτους άνδρες, προέκυψαν υποψίες για ένα τρίτο άτομο –προφανώς αναφερόμενη στον Τκατς, χωρίς ωστόσο να κατονομάζει κανέναν.

«Οι υποψίες αυτές βασίζονταν ιδίως σε καταθέσεις μαρτύρων, σύμφωνα με τις οποίες τρεις άνδρες είχαν θεαθεί να παρακολουθούν μια συγκεκριμένη τοποθεσία, καθώς και στο γεγονός ότι η παρακολούθηση πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονική περίοδο και με τον ίδιο τρόπο», ανέφερε η ανακοίνωση.

Αυτό οδήγησε τους εισαγγελείς στο συμπέρασμα ότι οι τρεις Ουκρανοί ανήκαν στην ίδια ομάδα και διατάχθηκε η σύλληψη του τρίτου άνδρα, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ένας τέταρτος άνδρας —προφανώς ο Μονταρένκο— έτυχε να βρίσκεται στο ίδιο αυτοκίνητο όταν η αστυνομία τον εντόπισε, με αποτέλεσμα να συλληφθούν και οι δύο.

Το προφίλ των συλληφθέντων

«Τη στιγμή των συλλήψεων, δεν ήταν γνωστό ότι οι ύποπτοι ήταν ένας Ουκρανός ερευνητής δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας: «Οι συλλήψεις δεν σχετίζονταν με κανέναν τρόπο με την επαγγελματική δραστηριότητα των δύο ανδρών».

Ο Μονταρένκο τραυματίστηκε από θραύσματα γυαλιού από το παράθυρο ενός αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της σύλληψης.

Ο Τκατς, ο Μονταρένκο και ο εργοδότης τους, η ουκρανική εφημερίδα Ukrainska Pravda, άσκησαν κριτική στις αυστριακές αρχές για τη σύλληψη, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν απλώς να τους είχαν καλέσει να παρουσιαστούν.

Οι αυστριακές αρχές δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τους δύο Ουκρανούς που εξακολουθούν να τελούν υπό κράτηση. Αυστριακά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι υπάρχουν υποψίες πως εργάζονται για ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών.

Πηγή: Reuters

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.