Η EPPO κατηγορεί πέντε εταιρείες για απάτη επιδότησης που αφορούν κεφάλαια RRF για άτομα με αναπηρία
Λουξεμβούργο, 12 Μαΐου 2026
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στη Λιουμπλιάνα (Σλοβενία) κατέθεσε κατηγορητήριο στο Επαρχιακό Δικαστήριο της Μάριμπορ κατά πέντε εταιρειών και των εκπροσώπων τους για ύποπτες απάτες σε επιδοτήσεις που αφορούν κεφάλαια από τη Διευκόλυνση Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ (RRF), με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων τους με αναπηρία.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι πέντε αυτές εταιρείες υπέβαλαν αιτήσεις σε δημόσια έκκληση του Σλοβενικού Υπουργείου Εργασίας, Οικογένειας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών, που χρηματοδοτούνται από το RRF και στόχευαν σε εταιρείες με εργαζόμενους με αναπηρία, να εισαγάγουν πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους.
Στις αιτήσεις τους, οι εταιρείες ισχυρίστηκαν ότι ένας ανεξάρτητος επιχειρηματίας θα πραγματοποιούσε δραστηριότητες προς όφελος των εργαζομένων τους με αναπηρίες, επισυνάπτοντας διάφορα έγγραφα για να αποδείξει την ικανότητά του να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του δημόσιου κλήτευσης. Ωστόσο, καθώς το Υπουργείο εντόπισε εγκαίρως ότι ένα από αυτά τα έγγραφα θα μπορούσε να είναι ψευδή, ανέφερε τους υπόπτους και ως εκ τούτου δεν επιδικάστηκαν κεφάλαια στις εταιρείες. Η έρευνα που διεξήχθη από το EPPO επιβεβαίωσε αυτό και αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα όλες οι δηλώσεις και τα έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπειρία του ύποπτου επιχειρηματία ήταν ψευδείς. Καθώς αυτά τα πλαστά έγγραφα παρασχέθηκαν στις εταιρείες από εν λόγω επιχειρηματία, κατηγορήθηκε επίσης για υποβοήθηση και υποκίνηση της απάτης.
Αν οι αιτήσεις των ύποπτων εταιρειών ήταν επιτυχείς, θα είχαν λάβει με δόλο συνολικά 205 954,82 ευρώ σε κονδύλια της ΕΕ.
Η έρευνα θα μπορούσε να υπολογίζει στην υποστήριξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Maribor (Policijska uprava Maribor) που υπό την καθοδήγηση του ΕΠΠ διεξήγαγε δραστηριότητες συλλογής αποδεικτικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων ερευνών στις εγκαταστάσεις των εταιρειών και εξέταση κατασχεμένων ηλεκτρονικών συσκευών.
Εάν κριθεί ένοχος, οι εκπρόσωποι των ύποπτων εταιρειών αντιμετωπίζουν έως και 5 χρόνια φυλάκισης, ενώ ο βοηθός/διαφερόμενος αντιμετωπίζει έως και 8 χρόνια φυλάκισης, καθώς κατηγορείται για επιβαρυμένο είδος αδικήματος.
Όλα τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα θεωρούνται αθώα μέχρι να αποδειχθούν ένοχα στα αρμόδια σλοβενικά δικαστήρια.
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι το ανεξάρτητο γραφείο δημόσιας δίωξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι υπεύθυνη για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την προσαγωγή εγκλημάτων κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.


