Η ερωμένη που οδήγησε τις αρχές στον ναρκοβαρόνο

Ημερομηνία: 23-02-2026



Ερωμένη του  Νεμέσιο «Ελ Μπέντσο» Οσεγκέρα, οδήγησε- κατά πάσα πιθανότητα άθελά της- τις αρχές στον ναρκωβαρώνο, με αποτέλεσμα τον θάνατό του, κι ένα ξέσπασμα βίας ανά την χώρα, λόγω των αντιποίνων του καρτέλ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας στρατηγός Ρικάρντο Τρεβίγια Τρέχο, οι στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες του Μεξικού παρακολούθησαν μια φίλη του  Οσεγκέρα, βασιζόμενες σε έναν συνδυασμό πληροφοριών με την βοήθεια και των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Οι αρχές εντόπισαν το Σάββατο «έμπιστη συνεργάτιδα μιας από τις ερωτικές συντρόφους του Ελ Μέντσο», η οποία   συνέχεια την πήγε σε ένα οίκημα στην παραθεριστική πόλη Ταπάλπα, στην πολιτεία Χαλίσκο.

«Εκεί, συναντήθηκε με τον Ελ Μέντσο. Έφυγε στις 21 Φεβρουαρίου αλλά ο Ελ Μέντσο παρέμεινε περιτριγυρισμένος από ομάδα ασφαλείας.

Η επιχείρηση σχεδιάστηκε την ίδια ημέρα», πρόσθεσε ο Τρεβίγια.

Μάχες στο δάσος

Αρχικά ο ίδιος   και ο «στενός πυρήνας» του καρτέλ τράπηκαν σε φυγή προς μια δασώδη περιοχή στα περίχωρα της Ταπάλπα, όπου άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και ενός ελικοπτέρου της πολεμικής αεροπορίας, το οποίο αναγκάστηκε να κάνει αναγκαστική προσγείωση, δήλωσε ο Τρεβίγια.

Κατά την διάρκεια της συμπλοκής ο Ελ Μέντσο  τραυματίστηκε, καθώς τα μέλη του καρτέλ αντιστάθηκαν «πολύ βίαια» στη σύλληψή του, και πέθανε κατά τη μεταφορά του στην Πόλη του Μεξικού, δήλωσε ο υπουργός.

Κατά την σύγκρουση τραυματίστηκαν δύο σωματοφύλακές του οι οποίοι πέθαναν επίσης καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, ενώ άλλα πέντε μέλη του καρτέλ πέθαναν κατά τη διάρκεια ή μετά την επιχείρηση.

Η «εκδίκηση» του Ελ Τούλι που προκάλεσαν χάος

Μόλις η είδηση του θανάτου του βαρόνου των ναρκωτικών έφτασε στον στενό του κύκλο, ο έμπιστος συνεργάτης του Ούγκο Ν., γνωστός και ως « Ελ Τούλι », συντόνισε μια σειρά επιθέσεων κατά του στρατού που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 στρατιωτών και χάος στους δρόμους τουλάχιστον έξι πολιτειών.

Τα μέλη του CJNG έκαψαν αυτοκίνητα και απέκλεισαν περίπου 250 δρόμους. Αξιωματούχοι στο Χαλίσκο δήλωσαν ότι επιτέθηκαν σε 81 καταστήματα και έβαλαν φωτιά σε 22 υποκαταστήματα κρατικής τράπεζας.

1.200 δολάρια για κάθε μέλος του στρατού που σκοτωνόταν

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ομάρ Γκαρσία Χαρφούχ δήλωσε ότι σκοτώθηκαν επίσης ένας αστυνομικός της πολιτείας, ένας σωφρονιστικός υπάλληλος και ένας πολίτης -μια γυναίκα. Τουλάχιστον 30 μέλη του καρτέλ που ήταν υπεύθυνα για τις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους.

«(Ο Ελ Τούλι) προσέφερε 20.000 πέσος (1.200 δολάρια) για κάθε μέλος του στρατού που σκοτωνόταν», ανέφερε ο Τρεβίγια, ο οποίος προς στιγμήν ξέσπασε σε δάκρυα όταν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των στρατιωτών.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι μια μονάδα αλεξιπτωτιστών του στρατού εστάλη για τον Ελ Τούλι που εντοπίστηκε στο Ελ Γκρούλο, στο Χαλίσκο.  Τα βίαια επεισόδια υποχώρησαν λίγο αφότου οι αλεξιπτωτιστές «απέκρουσαν μια επίθεση» και τον σκότωσαν.

«Μέχρι το απόγευμα, τα πράγματα είχαν επανέλθει στο φυσιολογικό. Παρόλα αυτά, (επιπλέον) στρατιωτικό προσωπικό αναπτύχθηκε […] συνολικά 2.500 άτομα ενίσχυσαν τους 7.000 που βρίσκονταν ήδη στο Χαλίσκο» συμπλήρωσε.

Ανοίγει παράθυρο για πόλεμο μεταξύ των καρτέλ

Ο 59χρονος ναρκοβαρώνος είχε μετατρέψει το CJNG σε μία από τις δύο ισχυρότερες εγκληματικές ομάδες του Μεξικού, επεκτείνοντας την εμβέλειά του στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στη διακίνηση φαιντανύλης και άλλων ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Διεθνείς αναλυτές ασφαλείας λένε ότι ο θάνατος του Οσεγκέρα είναι πιθανό να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο βίας μεταξύ των καρτέλ, καθώς άλλες ομάδες μπορεί να θεωρήσουν ότι το CJNG έχει αποδυναμωθεί.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος