Η Εθνική Γυναικών του Αφγανιστάν επιστρέφει στο γήπεδο

Ημερομηνία: 29-04-2026



Μια νέα μεταρρύθμιση εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της FIFA αυτή την Τρίτη στο Βανκούβερ, σε συμφωνία με την Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ανοίγοντας τη δυνατότητα αναγνώρισης «εθνικής ή αντιπροσωπευτικής ομάδας σε εξαιρετικές περιστάσεις».

Μια τροποποίηση στους κανονισμούς του παγκόσμιου διοικητικού οργάνου θα επιτρέψει κυρίως στην εθνική ομάδα γυναικών του Αφγανιστάν να εκπροσωπεί τη χώρα της σε επίσημους αγώνες.

Μια ομάδα που διαλύθηκε το 2021

Κατά τη διάρκεια της πτώσης της Καμπούλ και της επιστροφής στην εξουσία των Ταλιμπάν, στις 15 Αυγούστου 2021, η Εθνική Γυναικών του Αφγανιστάν διαλύθηκε.

Λόγος; Η ισλαμική δικτατορία που απαγόρευε στις γυναίκες να αθλούνται. Το καθεστώς ανάγκασε αυτές τις ποδοσφαιρίστριες στην εξορία.

Μετονομασμένη σε Afghan Women United και προστατευόμενη από τη FIFA, η ομάδα αναμένεται να επιστρέψει στο γήπεδο για ένα προπονητικό καμπ από την 1η έως τις 9 Ιουνίου στη Νέα Ζηλανδία, όπου έχει προγραμματιστεί αγώνας εναντίον των Νήσων Κουκ.

Η παγκόσμια ομοσπονδία ποδοσφαίρου δηλώνει ότι θα ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την «εγγραφή της ομάδας και τη δημιουργία μιας λειτουργικής και αθλητικής δομής», παρέχοντας «όλους τους απαραίτητους πόρους – ανθρώπινους, τεχνικούς και οικονομικούς – για να εγγυηθεί μια ασφαλή, επαγγελματική και βιώσιμη πορεία προς τις επίσημες διοργανώσεις».

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος