Μακραίνει η λίστα των απαιτήσεων της Τεχεράνης για το Ορμούζ
Σκληραίνει τη στάση της η Τεχεράνη απέναντι στην Ουάσιγκτον για την πλήρη αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, καταρτίζοντας συγκεκριμένο κατάλογο όρων, που περιλαμβάνει στρατιωτικές, οικονομικές και πολιτικές απαιτήσεις.
Οι πιέσεις στη διεθνή ναυσιπλοΐα εντείνονται καθώς και στη Μαύρη Θάλασσα, όπου ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή στάθμη των υδάτων του Δούναβη, προκαλεί νέες καθυστερήσεις στα πλοία και αυξάνει το μεταφορικό κόστος.
Στο στρατιωτικό σκέλος, η ιρανική πλευρά ζητεί την άρση του αμερικανικού ναυτικού αποκλεισμού των ιρανικών λιμένων και την αποχώρηση αμερικανικών ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων από την περιοχή γύρω από το Ιράν.
Στο οικονομικό πεδίο, η Τεχεράνη απαιτεί την άρση των αμερικανικών κυρώσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στους περιορισμούς που πλήττουν τις εξαγωγές πετρελαίου, καθώς και την άνευ όρων αποδέσμευση ιρανικών περιουσιακών στοιχείων και κεφαλαίων που παραμένουν «παγωμένα» στο εξωτερικό.
Παράλληλα, διεκδικεί την καταβολή αποζημιώσεων για τις ζημιές που, σύμφωνα με την ιρανική πλευρά, έχουν προκληθεί από τις πολεμικές συγκρούσεις, ενώ διευρύνει το πολιτικό πλαίσιο των απαιτήσεών της, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση τον τερματισμό του πολέμου στην περιοχή.
Οι απαιτήσεις αυτές βρίσκονται στο επίκεντρο των παρασκηνιακών διπλωματικών διεργασιών για τα Στενά του Ορμούζ. Ωστόσο, η τελική λίστα των όρων δεν θεωρείται ακόμη οριστικοποιημένη, καθώς η Τεχεράνη ανακοίνωσε, στις 27 Αυγούστου, ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε να αποκατασταθεί πλήρως η ναυσιπλοΐα στο στρατηγικό θαλάσσιο πέρασμα.
Διεθνείς αναλυτές, με τους οποίους συνομίλησε η «Ν», θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να αποδεχθεί η αμερικανική πλευρά ένα τόσο εκτεταμένο πλαίσιο όρων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο κατά την οποία η Ουάσιγκτον όχι μόνο δεν χαλαρώνει την πίεση προς την Τεχεράνη, αλλά, αντιθέτως, διευρύνει το καθεστώς των κυρώσεων.
Από την πλευρά της, η Τεχεράνη έχει καταστήσει σαφές ότι η πλήρης αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο Ορμούζ προϋποθέτει πρακτικές κινήσεις από τις ΗΠΑ προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των ιρανικών απαιτήσεων.
Αμερικανικές οδηγίες
Η κατεύθυνση της Ουάσιγκτον, ωστόσο, παραμένει προς το παρόν αντίθετη. Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, μέσω του Γραφείου Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC), εξέδωσε πρόσφατα νέες οδηγίες προς πλοιοκτήτες, ναυλωτές και παρόχους ναυτιλιακών υπηρεσιών, προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο έκθεσής τους σε αμερικανικές κυρώσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίησε ότι πρόσωπα και εταιρείες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με κυρώσεις, εφόσον συναλλάσσονται με την Persian Gulf Strait Authority, την Persian Gulf Marine Insurance Company ή τη Hormuz Safe Marine Services Authority.
Περιορισμένη η κίνηση στα Στενά
Η εικόνα στο πεδίο εξακολουθεί να αποτυπώνει τη δυσλειτουργία στα Στενά του Ορμούζ. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ναυτιλιακής ασφάλειας Diaplous, στις 27 Αυγούστου καταγράφηκαν συνολικά 12 διελεύσεις εμπορικών πλοίων, έναντι 130 ημερησίως που ήταν πριν από τον πόλεμο. Οι επτά ήταν εισερχόμενες, με κατεύθυνση προς τον Περσικό Κόλπο, από τις οποίες πέντε πραγματοποιήθηκαν μέσω του ιρανικού διαδρόμου και δύο μέσω του ομανικού. Παράλληλα, καταγράφηκαν πέντε εξερχόμενες διελεύσεις, με τέσσερα πλοία να ακολουθούν τον ιρανικό διάδρομο και ένα τον ομανικό. Σύμφωνα με την Diaplous, κανένα από τα πλοία που διήλθαν στις 27 Αυγούστου δεν συνδεόταν με ελληνικά ναυτιλιακά συμφέροντα.
Στη Σουλίνα «στοιβάζει» τα πλοία η ανασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα
Υπερσυγκέντρωση δεκάδων πλοίων διαφόρων τύπων στο αγκυροβόλιο ανοιχτά της Σουλίνας προκαλεί η ανασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα, λόγω του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή στάθμη του Δούναβη.
Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, περιορίζοντας την έκθεσή τους σε κινδύνους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Lloyd’s List Intelligence, τουλάχιστον 67 πλοία βρίσκονται στο αγκυροβόλιο της Σουλίνας για δύο ημέρες ή περισσότερο.
Από αυτά, τα 63 είναι πλοία γενικού φορτίου, ενώ στην περιοχή βρίσκονται, επίσης, δύο bulk carriers και δύο δεξαμενόπλοια.
Η επιλογή της αναμονής στη Σουλίνα δεν είναι τυχαία. Οι διαχειριστές επιδιώκουν να εισέρχονται στα ουκρανικά ύδατα, μόνο όταν το φορτίο είναι έτοιμο και υπάρχει διαθέσιμη θέση πρόσδεσης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον χρόνο παραμονής τους στην επικίνδυνη ζώνη.
Όπως ανέφερε πηγή της αγοράς, «λιγότερος χρόνος στα ουκρανικά ύδατα σημαίνει μικρότερη έκθεση στον κίνδυνο επίθεσης».
Η συμφόρηση εντείνεται από την πίεση που δέχονται οι ουκρανικές εξαγωγικές υποδομές.
Μετά τα ρωσικά πλήγματα σε λιμενικές εγκαταστάσεις της Μαύρης Θάλασσας, μέρος των ουκρανικών εξαγωγών μεταφέρεται με τρένα, φορτηγά ή ποτάμιες φορτηγίδες προς τα ουκρανικά λιμάνια του Δούναβη, ώστε να φορτωθούν εκεί σε πλοία. Ωστόσο, αυτά διαθέτουν μικρότερη δυναμικότητα σε σχέση με τις βασικές πύλες της Οδησσού, του Τσορνομόρσκ και του Πιβντενίι.
Παράλληλα, οι αποστολές σιτηρών ανταγωνίζονται φορτία υψηλότερης προτεραιότητας, όπως τα καύσιμα.
Το οικονομικό κόστος της αναμονής είναι, από την άλλη πλευρά, ήδη σημαντικό. Σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές, κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης μπορεί να επιφέρει τουλάχιστον 8.000 δολάρια ανά πλοίο, επιβαρύνοντας ναυλωτές και πλοιοκτήτες και αυξάνοντας το συνολικό κόστος μεταφοράς.
Στο πρόβλημα προστίθεται και η χαμηλή στάθμη του Δούναβη. Στις 26 Αυγούστου, η ροή καταγράφηκε στα 1.400 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο, έναντι μακροπρόθεσμου μέσου όρου Αυγούστου 3.900 κυβικών μέτρων.
Διάσωση ναυτικών
Την ίδια στιγμή, ανησυχία προκαλεί η βύθιση ενός φορτηγού πλοίου, ανοιχτά του Δέλτα του Δούναβη. Πρόκειται για το φορτηγό «Progress IV», σημαίας Ντομίνικα, το οποίο πήρε φωτιά και βυθίστηκε την περασμένη Πέμπτη 27 Αυγούστου στη ρουμανική οικονομική ζώνη, περίπου 15-20 ναυτικά μίλια ανοικτά του Δέλτα του Δούναβη, στη ρουμανική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Και τα 12 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


