Μαρόκο: Συναγερμός για νέα μαζική απόπειρα εισόδου μεταναστών στη Θέουτα
Σε αυξημένη επιφυλακή έχουν τεθεί οι μαροκινές αρχές, μετά την εμφάνιση νέων διαδικτυακών καλεσμάτων που φέρονται να ενθαρρύνουν μαζική και παράνομη διέλευση προς τον ισπανικό θύλακα της Θέουτα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Μαρόκου, τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης αναρτήσεις και ανώνυμα μηνύματα που κάνουν λόγο για επικείμενο άνοιγμα του συνοριακού περάσματος μεταξύ της Φνιντέκ και της Θέουτα στις 15 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί αργία στην Ισπανία.
Οι μαροκινές αρχές χαρακτηρίζουν τις συγκεκριμένες πληροφορίες παραπλανητικές και υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη ενεργοποιήσει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, προκειμένου να εμποδίσουν ενδεχόμενη οργανωμένη προσπάθεια μαζικής εισόδου στον ισπανικό θύλακα.
Ο εκπρόσωπος του μαροκινού υπουργείου Εσωτερικών, Ρασίντ ελ Χαλφί, δήλωσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα τόσο για την αποτροπή παράνομων διελεύσεων όσο και για τον εντοπισμό όσων επιχειρήσουν να συμμετάσχουν σε μια τέτοια ενέργεια.
Παράλληλα, το Ραμπάτ προειδοποιεί ότι όσοι βρίσκονται πίσω από τη διασπορά των συγκεκριμένων μηνυμάτων θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες νομικές συνέπειες. Ήδη, σύμφωνα με τον ελ Χαλφί, έχει συλληφθεί ομάδα ατόμων που φέρεται να σχετίζεται με την υπόθεση, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τον ρόλο της.
Η νέα κινητοποίηση των μαροκινών αρχών έρχεται λίγες ημέρες μετά από μια πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση στη Θέουτα. Περίπου 72.000 άνθρωποι φέρεται να πέρασαν παράνομα στον ισπανικό θύλακα μέσα σε διάστημα λίγων ημερών στα τέλη Ιουλίου, αριθμός που χαρακτηρίζεται ρεκόρ για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από αυτούς, περίπου 70.000 επέστρεψαν στο Μαρόκο, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού υπουργείου Εσωτερικών.
Ωστόσο, η κατάσταση στη Θέουτα εξακολουθεί να προκαλεί έντονη ανησυχία. Περίπου 2.000 μετανάστες παραμένουν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 1.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.
Το μαροκινό υπουργείο Εσωτερικών έχει ζητήσει από την ισπανική πλευρά να επισπεύσει τις διαδικασίες επιστροφής των ανηλίκων, καλώντας τη Μαδρίτη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.
Βαρύς είναι και ο απολογισμός των ανθρώπινων απωλειών. Το Ραμπάτ αναφέρει ότι 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη μαροκινή πλευρά κατά τη διάρκεια της μαζικής προσπάθειας διέλευσης. Από την ισπανική πλευρά, ισπανική επιτροπή ειδικών στην ιατροδικαστική κάνει λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς.
Την ίδια ώρα, μαροκινές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Μαροκινή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (AMDH), ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τον συνολικό αριθμό των θυμάτων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τουλάχιστον 141 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να περάσουν στη Θέουτα.
Οι τελευταίες εξελίξεις επαναφέρουν στο προσκήνιο το ιδιαίτερα ευαίσθητο μεταναστευτικό ζήτημα στα σύνορα του Μαρόκου με τους δύο ισπανικούς θύλακες, τη Θέουτα και τη Μελίγια, με τις αρχές να επιχειρούν πλέον να αποτρέψουν μια νέα μαζική κινητοποίηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάληψη των πρόσφατων δραματικών γεγονότων.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


