Νέα «Γιάλτα» με απούσα την Ευρώπη
Μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι εφικτή, δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ .
Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Μόσχα και το Κίεβο θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά και άλλες χώρες μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον Πούτιν, σε αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα.
Μια δημόσια πρόσκληση προς το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον δηλαδή, ασυνήθιστη για τη ρωσική διπλωματία, η οποία συνήθως χειρίζεται σημαντικά ζητήματα με απόλυτη μυστικότητα για να αποφύγει ή να περιορίσει τις ανατρεπτικές ενέργειες.
Ήδη στον ορίζοντα είναι πλέον η ρεαλιστική πιθανότητα μιας συνάντησης κορυφής μεταξύ Πούτιν, Σι Τζιπίνγκ και του Ντόναλντ Τραμπ τον προσεχή Νοέμβριο στο Σετζέν της Κίνας, όπου έχει προγραμματιστεί η σύνοδος κορυφής APEC (Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού).
Ο Τραμπ αναμένεται να προσκληθεί επίσημα από τον Σι κατά την επίσκεψή του Κινέζου προέδρου στην Ουάσιγκτον που έχει προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.
Σι και Πούτιν φαίνεται να το συμφώνησαν επίσης, κατά τη συνάντησή τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού της Σαγκάης, στο Κιργιστάν.
Η πρώτη συνάντηση των «τριών»
Θα είναι η πρώτη φορά λοιπόν που οι τρεις πρόεδροι θα πραγματοποιήσουν μια τέτοια σύνοδο κορυφής, ένα όνειρο που ο Τραμπ επιδίωκε από την πρώτη του θητεία, αλλά δεν έχει καταφέρει ποτέ να πραγματοποιήσει λόγω εσωτερικών συγκρούσεων.
Στόχος της συνάντησης κορυφής των τριών «μεγάλων» είναι να σπάσει το σημερινό αδιέξοδο, να σταματήσει ο πόλεμος φθοράς μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο οποίος έχει οδηγηθεί σε ανοιχτή σύρραξη στα σύνορα των αντίπαλων μπλοκ, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Μία νέα «Γιάλτα» δηλαδή, για την επαναδιάταξη των σφαιρών επιρροής των μεγάλων δυνάμεων.
Μία τέτοια εξέλιξη θα προσέφερε επίσης στον Τραμπ εξωτερική υποστήριξη για να εξουδετερώσει τις πολεμοχαρείς εσωτερικές αντιδράσεις από το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα, τις οποίες μόλις και μετά βίας καταφέρνει να συγκρατήσει μέσω των θεατρικών, πολύ συχνά παρορμητικών, δηλώσεών του.
Οι δυσκολίες της νέας Γιάλτας
Η υπόθεση μιας νέας «Γιάλτας» δεν είναι φυσικά εύκολη.
Τον Φεβρουάριο του 1945 , όταν οι οι λεγόμενοι Τρεις Μεγάλοι – ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Σοβιετικός ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν – συναντήθηκαν στη Γιάλτα, το θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα, ο Β´ παγκόσμιος πόλεμος είχε πρακτικά τελειώσει, με την ήττα του ναζισμού.
Στο τέλος της πιο αιματηρής σύγκρουσης που είχε γνωρίσει ποτέ ο κόσμος, οι Σύμμαχοι είχαν ανάγκη από μία συμφωνία που θα διασφάλιζε ειρήνη. Αλλά τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΣΣΔ ήθελαν συνεργασία με τους δικούς τους όρους. Έτσι παρά τις συμφωνίες της Γιάλτας, μέσα σε λίγους μήνες τέθηκε το σκηνικό για τον Ψυχρό Πόλεμο – τη νέα μάχη μεταξύ των δύο νέων υπερδυνάμεων που χώρισαν τον κόσμο σε ιδεολογικά στρατόπεδα για δεκαετίες.
Και σήμερα , η απόπειρα για μια νέα «Γιάλτα» στη σύνοδος κορυφής του Σετζέν, θα πραγματοποιηθεί με ένα Endgame ακόμα ασαφές. Οχι μόνο λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στον Κόλπο με το Ιράν, αλλά και της επικίνδυνης κλιμάκωσης στις σχέσεις Ρωσίας- Ευρώπης.
Δεν υπάρχει «καρέκλα» για την Ευρώπη
Το δυστύχημα για την Ευρώπη είναι ότι οι εξελίξεις καθορίζονται από την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο και τη Μόσχα, χωρίς οι Βρυξέλλες να έχουν θέση στην αίθουσα.
Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι το αντικείμενο, ο θεατής και ένα παθητικό στοιχείο στην παγκόσμια σκακιέρα.
Η ΕΕ έχει ελάχιστη ή καθόλου βαρύτητα στα μάτια της Ουάσιγκτον, της Μόσχας ή του Πεκίνου, όπως το επιβεβαίωσε και η αποστολή του αφεντικού της CIA, Τζον Ράτκλιφ στη Μόσχα για την εξεύρεση λύσης στο Ουκρανικό μέτωπο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να βασιστεί στην υποστήριξη ή τον σεβασμό οποιουδήποτε ηγέτη από αυτές τις πρωτεύουσες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ απαιτεί μάλιστα τώρα από τις ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέψουν στους Αμερικανούς τη βοήθεια που παρείχε η Ουάσιγκτον στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προεδρίας του προκατόχου του, Τζο Μπάιντεν.
Σε μια ανάρτηση στο δίκτυό του Truth Social, ο Τραμπ αναφέρεται σε βοήθεια αξίας «εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων» που οι ΗΠΑ παρείχαν δωρεάν.Ένα ποσό που η Ευρώπη θα είχε πληρώσει, αν απλώς τους είχε ζητηθεί. «Θα απαιτήσουμε αυτά τα χρήματα, αν και κάπως καθυστερημένα», πρόσθεσε ο Τράμπ.
Μόνο απαισιόδοξα συμπεράσματα αντλούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι από αυτό που ατενίζουν. Μια ΕΕ καταδικασμένη σε μια ασήμαντη, διεθνή παρουσία…
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.


