Σε επιφυλακή οι επενδυτές, παρά τα υψηλά 17ετίας

Ημερομηνία: 04-09-2026



Σε επιφυλακή παραμένουν οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς ναι μεν η αγορά φιγουράρει στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 17ετίας, αλλά οι εξωτερικοί κίνδυνοι συνεχίζουν να ελλοχεύουν.

Ο Γενικός Δείκτης, έπειτα από μια εντυπωσιακή συνεδρίαση την Πέμπτη (+1,6%), βρίσκεται ξανά στις παρυφές των 2.700 μονάδων, η υπέρβαση των οποίων θα σηματοδοτήσει την αναρρίχηση της Αθήνας στα καλύτερα σημεία από τον Νοέμβριο του 2009.

Η επερχόμενη αναβάθμιση στις Αναπτυγμένες Αγορές (18/9 τo rebalancing από FTSE Russell και Stoxx), συνιστά τον κύριο μοχλό της ανοδικής κίνησης, καθώς οι αναλυτές περιμένουν εισροές κεφαλαίων της τάξης του 1 δισ. δολαρίων. Ανάμεσα στους βασικούς ωφελημένους προμηνύονται οι τράπεζες, οι οποίες γι’ αυτόν τον λόγο βλέπουν τις τιμές των μετοχών να επιστρέφουν στα επίπεδα των ανακεφαλαιοποιήσεων του 2015.

Πρόσθετα «καύσιμα» παρέχουν τα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων, καθώς τα στοιχεία του α’ εξαμήνου προλειαίνουν το έδαφος για την επίτευξη νέου ρεκόρ στο τέλος του 12μήνου. Είναι ενδεικτικό ότι σ’ ένα δείγμα 35 εισηγμένων τα καθαρά κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας φθάνουν στα 6,74 δισ. ευρώ, δηλαδή +43,9% υψηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025 (4,68 δισ. ευρώ).

Βέβαια, όλα τα παραπάνω δεν αλλάζουν το εύρος των εξωγενών κινδύνων. Οι ανησυχίες για την τιμή του πετρελαίου και τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό έχουν αυξήσει σημαντικά τα στοιχήματα για μια άμεση παρέμβαση στα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες δεν αποκλείεται εντός του Σεπτεμβρίου να προχωρήσουν σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Αυτό το σενάριο όχι απλώς πυροδοτεί αναταράξεις στην αγορά των κρατικών ομολόγων, όπου το 10ετές των ΗΠΑ έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2023 (4,8%), αλλά περιορίζει και τη διάθεση για την ανάληψη επιπλέον ρίσκου στις μετοχές.

Σήμερα το μεσημέρι, μάλιστα, η προσοχή εστιάζει στα στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ. Οι αναλυτές περιμένουν μια άνοδο κατά 58.000 θέσεων εργασίας μέσα στον Αύγουστο, ανατρέποντας την αναπάντεχη μείωση του Ιουλίου (-23.000 θέσεις εργασίας). Είναι σαφές ότι αν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, τότε αυτό δεν θα αρέσει στη Wall Street, καθώς η ισχυροποίηση της αγοράς εργασίας θα παράσχει τη δυνατότητα στη Fed να στρέψει την προσοχή στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού (αύξηση των επιτοκίων) και όχι στην στήριξη της οικονομίας (διατήρηση/μείωση των επιτοκίων).

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος