Ο τραπεζίτης που ετοιμάζει «μεγάλα πράγματα» σε deals και μερίσματα

Ημερομηνία: 11-01-2026



Πρόθυμος να δημιουργήσει νέα αξία για τους μετόχους της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζεται ο Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος τα τελευταία 7,5 χρόνια αποτελεί το «άλφα και το ωμέγα» της παλαιότερης και ιστορικότερης τράπεζας της χώρας.

Ο έμπειρος τραπεζίτης, ο οποίος από τον Ιούλιο του 2018 εκτελεί καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, έχει στην… άκρη μια ισχυρή δύναμη πυρός, η οποία φαίνεται ότι συνιστά το μεγάλο «όπλο» για την επόμενη ημέρα.

Τα σενάρια για νέα εξαγορά

Η αγορά, εντός των πρώτων μηνών του 2026, περιμένει από τον Παύλο Μυλωνά να κάνει πράξη την ανακοίνωση τουλάχιστον ενός σημαντικού deal, αξιοποιώντας την πλεονάζουσα ρευστότητα, η οποία ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ (η μεγαλύτερη στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα) κι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται κλειδωμένη στο συρτάρι του γραφείου του.

Η κυοφορούμενη εξαγορά, κατά πάσα πιθανότητα, θα αφορά τον κλάδο του asset management, την ίδια στιγμή που σχεδόν «κλειδωμένες» θα πρέπει να θεωρούνται οι νέες συνεργασίες στον τομέα των ασφαλειών, οι οποίες θα έρθουν να αναπληρώσουν το κενό από την απώλεια της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μέρισμα έως το 60%

Από εκεί και πέρα, όμως, ο Παύλος Μυλωνάς παίζει… μπάλα και στον τομέα των μερισμάτων. Άλλωστε, η διατηρήσιμα υψηλή κερδοφορία (περίπου 1 δισ. ευρώ στο 9μηνο του 2025) και η ισχυρή κεφαλαιακή βάση επιτρέπουν στον CEO να παραμένει «γαλαντόμος» προς τους μετόχους.

Έτσι, μόλις τον Νοέμβριο μοίρασε ως προμέρισμα το ποσό των 200 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει γνωστό και το ύψος του συμπληρωματικού μερίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση έχει ως σκοπό να δώσει για την προηγούμενη χρήση ένα συνολικό ποσό, το οποίο θα αντιστοιχεί έως το 60% της ετήσιας κερδοφορίας.

Άλμα στα 13,2 δισ. ευρώ

Υπό τις παραπάνω συνθήκες, οι προσδοκίες των επενδυτών από τον Παύλο Μυλωνά είναι αρκετά μεγάλες.

Κι αυτό αποτυπώνεται με εύγλωττο τρόπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η μετοχή της Εθνικής «τρέχει» το μεγαλύτερο τραπεζικό ράλι εντός του 2026 (+11,8% έως και τη συνεδρίαση της Πέμπτης), ανεβάζοντας έως τα 13,29 δισ. ευρώ την αποτίμηση της εισηγμένης.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το αντίστοιχο νούμερο ανερχόταν σε μόλις 2,4 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2018, όταν δηλαδή ανέλαβε το δύσκολο έργο του management. Πρόκειται, επί της ουσίας, για έναν πενταπλασιασμό υπό τη διοίκηση του 64χρονου τραπεζίτη.

Χρηματιστήριο: «Χρυσάφι» 53 δισ. ευρώ για τις Τράπεζες – Διψήφιες αποδόσεις με το… καλημέρα

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος