Όταν η Φρειδερίκη προξένευε το 1954 τη Σοφία στον Νορβηγό βασιλιά Χάραλντ (φωτό)

Ημερομηνία: 29-08-2026



Μια ιστορική φωτογραφία συνοδευόμενη από το παρασκήνιο άλλων εποχών δημοσιεύει η El Pais.

Το ιστορικό πλαίσιο είναι η κρουαζιέρα της βασιλίσσης Φρειδερίκης το 1954, για την οποία είχε προκληθεί σάλος στην Ελλάδα για το κόστος της αλλά και την ευρύτερη πολιτική συγκυρία της εποχής.

Η ισπανική εφημερίδα εστιάζει όμως αλλού. Και με αφορμή τον θάνατο του βασιλιά της Νορβηγίας αποκαλύπτει ένα προξενιό που δεν ευδοκίμησε:

Μεταφέρουμε από την Εl Pais:

«Το καλοκαίρι του 1954, η Φρειδερίκη της Ελλάδας οργάνωσε μια 11ήμερη κρουαζιέρα στο Αιγαίο για εκατό Ευρωπαίους πρίγκιπες. Επισήμως, η σύζυγος του Παύλου Α΄, βασιλιά των Ελλήνων, σχεδίασε το ταξίδι με το πολυτελές γιοτ «Αγαμέμνων» για να ανοίξει τη χώρα της στον τουρισμό μετά τις καταστροφές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανεπισήμως, η Φρειδερίκη, που είχε το ταλέντο της προξενήτρας όπως η προγιαγιά της, η βασίλισσα Βικτωρία της Αγγλίας, το οργάνωσε έτσι ώστε οι μελλοντικοί μονάρχες της Ευρώπης να γνωριστούν και, αν υπήρχε τύχη, να ερωτευτούν.

El verano que la reina Sofía pudo casarse con Harald de Noruega https://t.co/h5tSzpI24b

— EL PAÍS (@el_pais) August 28, 2026

Σε αυτή την κρουαζιέρα η τότε πριγκίπισσα Σοφία, μεγαλύτερη κόρη της Φρειδερίκης, γνώρισε τον Χουάν Κάρλος. Όπως είπαν και οι δύο αργότερα, δεν υπήρξε χημεία μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού στον Αγαμέμνονα. Θα περνούσαν επτά χρόνια ώσπου να ξανασυναντηθούν και να ερωτευτούν.

Αυτό που γεννήθηκε στην κρουαζιέρα, τον Αύγουστο του 1954, ήταν μια σύμπτωση φιλοδοξιών ανάμεσα στη βασίλισσα Φρειδερίκη και την Άστριντ της Νορβηγίας, κόρη του βασιλιά Όλαφ Ε΄. Σύμφωνα με τα χρονικά της εποχής, η 22χρονη πριγκίπισσα Άστριντ επέμενε να προξενέψει τον μικρότερο αδελφό της, τον πρίγκιπα Χάραλντ —μελλοντικό βασιλιά της Νορβηγίας, που ήταν γνωστός ως «ο λευκός σεΐχης» λόγω της τεράστιας περιουσίας του— με τη Σοφία της Ελλάδας. Και η Φρειδερίκη, διάσημη για τις παλατιανές της ίντριγκες, στήριξε την ιδέα.

Η πρώτη συνάντηση των δύο νεαρών πριγκίπων έγινε το καλοκαίρι του 1959. Ο βασιλιάς Παύλος και η Φρειδερίκη ταξίδεψαν οδικώς στις σκανδιναβικές χώρες μαζί με τα παιδιά τους. Η ίδια η Σοφία, μητέρα του Φιλίππου ΣΤ σημερινου Βασιλιά της Ισπανίας,  θυμάται εκείνη την επίσκεψη στην επίσημη βιογραφία της, «Η βασίλισσα»:

«Θα γινόμουν είκοσι ενός ετών. Και δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου τον πρίγκιπα Χάραλντ της Νορβηγίας. Κι όμως, μόλις πατήσαμε νορβηγικό έδαφος, στο πρωινό μάθαμε ότι οι εφημερίδες του Όσλο μάς παρουσίαζαν ήδη ως ζευγάρι. Απίστευτο! Στην πρώτη σελίδα, φωτογραφία του πρίγκιπα Χάραλντ και φωτογραφία δική μου. Και δεν γνωριζόμασταν! Εκείνος δεν είχε έρθει στην κρουαζιέρα του Αγαμέμνονα. Δεν είχαμε ποτέ συναντηθεί!»

Σύμφωνα με τη ιστορικό Φρανσουάζ Λαό, συγγραφέα του «Χουάν Κάρλος και Σοφία», η βασίλισσα Φρειδερίκη ήταν αποφασισμένη να «στρέψει τη μεγαλύτερη κόρη της προς μια βόρεια μοναρχία, και ο μόνος μελλοντικός βασιλιάς σε ηλικία γάμου ήταν ο Χάραλντ της Νορβηγίας». Η Λαό αναφέρει ότι οργανώθηκαν ιστιοδρομίες, χοροί και συναντήσεις της ευρωπαϊκής αριστοκρατίας, ώστε οι πρίγκιπες να γνωριστούν καλύτερα.

Το καλοκαίρι του 1960, οι Έλληνες μονάρχες και οι κόρες τους φιλοξένησαν τον Χάραλντ στο Μον Ρεπό, τη θερινή κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας στην Κέρκυρα. Ο Νορβηγός διάδοχος πέρασε μερικές εβδομάδες διακοπών με τους εξαδέλφους του Γκλύξμπουργκ, όμως ο πολυπόθητος έρωτας δεν άνθησε.

«Ξέρω ότι υπήρξε ενδιαφέρον να παντρευτούμε. Προκλήθηκαν συναντήσεις, έγιναν υπολογισμοί, χύθηκε πολύ μελάνι κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ. Το αποτέλεσμα αυτού του εξαναγκασμένου ταιριάσματος ήταν μηδενικό», είχε πει η βασίλισσα Σοφία.

Ποτέ δεν διευκρινίστηκε ποιος απέρριψε ποιον, αλλά, όπως ανέφερε ο δημοσιογράφος Χάιμε Πενιαφιέλ, ο Χάραλντ ήταν ήδη ερωτευμένος με μια άλλη γυναίκα: τη μοδίστρα Σόνια Χάραλντσεν, κόρη εμπόρων χωρίς αριστοκρατική καταγωγή.

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος