Politico: Γαλλία και Ελλάδα ζητούν αναβολή της αποπληρωμής του χρέους λόγω covid
Την πρόταση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, από την Αθήνα, να επιμηκυνθεί η αποπληρωμή του προγράμματος ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημία, σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Politico, επισημαίνοντας ότι υπέρ της πρότασης συνηγόρησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το δημοσίευμα παραπέμποντας στους «σφιχτούς» της ΕΕ επικαλείται δήλωση διπλωμάτη της Ένωσης ότι «αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».Κατά της αύξησης του χρέους της ΕΕ, τάχθηκε και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς σημειωνει το Politico.
Υπενθυμίζεται, ότι Εμανουέλ Μακρόν και Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησαν επίσης, και έκδοση νέου ευρωπαϊκού χρέους για τη χρηματοδότηση επενδύσεων.
«Χρεωθήκαμε κατά τη διάρκεια του κόβιντ. Σήμερα κάποιοι μας λένε ότι πρέπει να αποπληρώσουμε γρήγορα. Είναι ανοησία» δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Ας παρατείνουμε αυτό το χρέος ή ας έχουμε κάποια νέα έκδοση χρέους», υπογράμμισε.
Ο Μακρόν επανέλαβε επίσης την έκκλησή του για μεγαλύτερη προσφυγή σε δανεισμό από την ΕΕ ώστε να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις σε τομείς-κλειδιά, όπως η άμυνα, το διάστημα και η τεχνητή νοημοσύνη.
«Τι νόημα έχει αυτή τη στιγμή να αποπληρώσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης;»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός συντάχθηκε λέγοντας: «Τι νόημα έχει αυτή τη στιγμή να αποπληρώσουμε το Ταμείο Ανάκαμψης, τρώγοντας έτσι τον προϋπολογισμό για τα επόμενα έξι χρόνια, όταν δεν έχουμε κανέναν λόγο να το κάνουμε και όταν υπάρχει ισχυρή ζήτηση για ευρωπαϊκά ομόλογα που θα μας καταστήσουν ισχυρότερους και ως Ευρωπαϊκή Ένωση;»είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης και ο κ. Μακρόν, αναμένεται να υπερασπιστούν τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των, ήδη τεταμένων, διαπραγματεύσεων γύρω από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2028-2034.
Η επιλογή της μετακύλισης του χρέους του Ταμείου Ανάκαμψης τέθηκε από αρκετούς ηγέτες της ΕΕ την Παρασκευή κατά τη διάρκεια άτυπης συνάντησης στην Κύπρο, καθώς η ΕΕ πρόκειται να αρχίσει να αποπληρώνει 25 δισ. ευρώ ετησίως από το 2028 για το κοινό χρέος που εξέδωσε με σκοπό να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.
«Σήμερα, πολλοί θα σας πουν» αποκλείεται» δήλωσε ο Μακρόν. «Αλλά είμαι βέβαιος ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε, γιατί η Ευρώπη θέλει να είναι παρούσα στον ανταγωνισμό».


