Ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ εισέρχεται σε κρίσιμη φάση, καθώς η Ιρλανδία, που προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ, προετοιμάζει ένα αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο που θα γνωστοποιήσει το Σάββατο.
Οι ευρωβουλευτές συζήτησαν σήμερα Τετάρτη με εκπροσώπους του Συμβουλίου και της Επιτροπής τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το επόμενο ΠΔΠ, εν μέσω γερμανικών πιέσεων για περικοπές.
Ο Ρουμάνος Ζίγκφριντ Μουρεσάν (Siegfried Mureşan – ΕΛΚ) συνεισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου για το ΠΔΠ, προειδοποίησε ότι «οποιεσδήποτε περικοπές στον προϋπολογισμό, οι οποίες θα αποδυναμώσουν την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, δεν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την έγκριση του Κοινοβουλίου. Το Κοινοβούλιο δεν θα εγκρίνει έναν προϋπολογισμό που δεν θα μας επέτρεπε να επιτύχουμε τους στόχους μας ή που θα επηρέαζε την ικανότητά μας να αντιδρούμε σε κρίσεις ή απροσδόκητες εξελίξεις».
Η συνεισηγήτρια Κάρλα Ταβάρες (Carla Tavares, Σοσιαλιστές, Πορτογαλία) δήλωσε: «Δεν αντιμετωπίζουμε πλέον προσωρινές κρίσεις, αλλά διαρθρωτικές προκλήσεις» και «η απάντησή μας πρέπει να είναι εξίσου διαρθρωτική και φιλόδοξη. Μιλώντας για τη θέση του Κοινοβουλίου, δήλωσε: «Δεν ζητάμε ‘περισσότερα χρήματα’. Ζητάμε πόρους που να αντιστοιχούν στις ευθύνες που ανατίθενται στην ΕΕ».
Μιλώντας στους ευρωβουλευτές την Τετάρτη, ο Τόμας Μπερν, ο Ιρλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, δήλωσε ότι το νέο συμβιβαστικό κείμενο θα προσπαθήσει να αντικατοπτρίσει «όσο το δυνατόν ακριβέστερα» την ισορροπία των θέσεων μεταξύ των 27 εθνικών πρωτευουσών.
«Η εύρεση ισορροπίας συνεπάγεται δύσκολες αποφάσεις», είπε ο Μπερν. «Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τους πάντες. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι όλοι θα βρουν κάτι στον συμβιβασμό για τον εαυτό τους».
Οι κυβερνήσεις παραμένουν βαθιά διχασμένες σχετικά με το μέγεθος του προϋπολογισμού, για ποια χρηματοδότηση θα πρέπει να δαπανηθεί και πώς θα συγκεντρωθούν τα χρήματα για την κάλυψη του κόστους.
Ο Πιοτρ Σεραφίν, επίτροπος Προϋπολογισμού, Καταπολέμησης της Απάτης και Δημόσιας Διοίκησης, τόνισε ότι «ορισμένες πρωτεύουσες εξακολουθούν να εξετάζουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ με τον τρόπο που οι λογιστές εξετάζουν τους ισολογισμούς: πόσα βάζω και πόσα βγάζω. Η προσέγγιση αυτή ήταν ήδη άστοχη στο παρελθόν, αλλά με τον παρόντα προϋπολογισμό μας είναι δομικά εσφαλμένη», δήλωσε. Ο προϋπολογισμός της ΕΕ αντιμετωπίζει κοινές προκλήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη μέλη ξεχωριστά ή θα ήταν πολύ πιο δαπανηρές εάν κάθε χώρα προσπαθούσε μεμονωμένα, σημείωσε.
Ευρωκοινοβούλιο: Θέλουμε έναν ισχυρό προϋπολογισμό
Οι ομιλητές από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες επιβεβαίωσαν τη θέση του Κοινοβουλίου, η οποία εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2026. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν έναν ισχυρό, ρεαλιστικό προϋπολογισμό της ΕΕ προσανατολισμένο στο μέλλον, αντίστοιχο του επιπέδου των φιλοδοξιών της ΕΕ και ο οποίος θα εισάγει νέες ροές εσόδων. Επέμειναν στη θέση για έναν προϋπολογισμό που θα αποφέρει οφέλη στους πολίτες, θα μειώνει τις ανισότητες και θα εγγυάται επαρκείς πόρους για βασικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της γεωργίας, της περιφερειακής, της συνοχής και της κοινωνικής χρηματοδότησης.
Οι ομιλητές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες σχετικά με το πώς δαπανάται ο προϋπολογισμός της ΕΕ και τόνισαν την ανάγκη αύξησης της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.





