Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2026
ENQUIRE / NEWSROOM
Η ουσία της ημέρας.Χωρίς τον θόρυβο.
ΤώραΤο ανώτατο δικαστήριο επικυρώνει τις περικοπές στα μπόνους της Credit Suisse
Κοινωνία

Σε ισχύ εκεχειρία για επισκευές στην ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού

Κοινωνία15.10.20261 λεπτό
Σε ισχύ εκεχειρία για επισκευές στην ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού



Η ρωσική κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας Rosatom δήλωσε ότι έχει τεθεί σε ισχύ συμφωνία εκεχειρίας προκειμένου να μπορούν να γίνουν εργασίες αποκατάστασης σε θερμοηλεκτρικό σταθμό που τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια τον ελεγχόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Δήλωσε ότι η συμφωνία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ/ ΙΑΕΑ).

Ο πυρηνικός σταθμός, που κατελήφθη από τη Ρωσία τις πρώτες εβδομάδες των συγκρούσεων το 2022, ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι βομβαρδισμοί προκάλεσαν ζημιές στην εξωτερική τροφοδοσία του με ρεύμα. Η μονάδα δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια αλλά χρειάζεται τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα από δύο εξωτερικές συνδέσεις για τη διατήρηση της ψύξης του πυρηνικού καυσίμου.

«Οι ειδικοί μας πηγαίνουν τώρα και ξεκινούν επισκευές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γενικός διευθυντής της Rosatom Αλεξέι Λικατσέφ.

«Είναι πολύ σημαντικό ενόψει της έλευσης της περιόδου του φθινοπώρου-χειμώνα, των αυξημένων κινδύνων που συνδέονται με τις θερμοκρασίες και, φυσικά, της αυξημένης κατανάλωσης ντίζελ. Πραγματικά ελπίζω ότι η εκεχειρία θα τηρηθεί».

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται τακτικά για στρατιωτικές ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια.

Πηγές: AFP, Reuters

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.