Τσεχία: Κατηγορίες σε τρία πρόσωπα για απάτη ύψους 4,1 εκατ. ευρώ σχετικά με έργο καινοτόμου ψωμιού του τοστ

Ημερομηνία: 22-06-2026

Λουξεμβούργο, 22 Ιουνίου 2026

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) στην Πράγα (Τσεχία) κατέθεσε σήμερα κατηγορητήριο ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Πράγας κατά δύο φυσικών προσώπων και μίας εταιρείας για απάτη με επιδότηση ύψους 4,1 εκατ. ευρώ, έπειτα από έρευνα σχετικά με έργο που αφορούσε καινοτόμα γραμμή παραγωγής νέων τύπων ψωμιού του τοστ.

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να υπέβαλαν ψευδή στοιχεία και να απέκρυψαν ουσιώδεις πληροφορίες προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση ύψους 4,1 εκατ. ευρώ (100 εκατ. CZK) από κονδύλια της ΕΕ μέσω του Υπουργείου Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία για την Ανταγωνιστικότητα».

Σύμφωνα με τα αποδεικτικά στοιχεία, οι ύποπτοι παραπλάνησαν σκόπιμα το Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου, το οποίο κατέβαλε ολόκληρη την επιδότηση από τον εθνικό προϋπολογισμό. Στη συνέχεια, μετά από έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η επιχορήγηση δεν αποζημιώθηκε από την ΕΕ, καθώς το έργο κρίθηκε μη επιλέξιμο για επιστροφή δαπανών. Ως αποτέλεσμα, προκλήθηκε συνολική ζημία ύψους 4,1 εκατ. ευρώ (100 εκατ. CZK) στον εθνικό προϋπολογισμό της Τσεχίας.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι δύο κατηγορούμενοι ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινές φυλάκισης από πέντε έως δέκα έτη. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενδέχεται επίσης να τους επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα έως 20.000 ευρώ (500.000 CZK) και 41.000 ευρώ (1 εκατ. CZK), καθώς και αποκλεισμός από τη λήψη επιδοτήσεων για πέντε έτη.

Σε περίπτωση καταδίκης, η εταιρεία μπορεί να υποχρεωθεί να καταβάλει αποζημίωση περίπου 4,1 εκατ. ευρώ (100 εκατ. CZK). Επιπλέον, ενδέχεται να της επιβληθεί πρόστιμο έως 2 εκατ. ευρώ (50 εκατ. CZK) και απαγόρευση λήψης επιδοτήσεων για διάστημα 15 ετών.

Σε προγενέστερο στάδιο της έρευνας, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δέσμευσε περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων ακινήτων που ανήκουν στην εταιρεία, με σκοπό την αποκατάσταση της ζημίας.

Όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα τεκμαίρονται αθώα μέχρις ότου αποδειχθεί η ενοχή τους από τα αρμόδια δικαστήρια της Τσεχίας.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είναι η ανεξάρτητη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αρμόδια για τη διερεύνηση, δίωξη και παραπομπή στη δικαιοσύνη εγκλημάτων που στρέφονται κατά των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Κατασκευή ιστοσελίδων Πύργος