Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε στις 6 Οκτωβρίου υπέρ της άρσης της συνταγματικής απαγόρευσης για τα πυρηνικά όπλα στο έδαφος της χώρας.
Πρόκειται για την πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που απαιτούνται για να υιοθετηθεί η αλλαγή, σε μια κίνηση που πραγματοποιείται καθώς το Βίλνιους επιδιώκει να ενισχύσει την αποτρεπτική του ισχύ, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή λόγω της επιθετικής στάσης της Ρωσίας.
Η αναθεώρηση, για την οποία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων σε δύο ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο για να ισχύσει, προβλέπει την άρση των απαγορεύσεων που είχαν υιοθετηθεί πριν περισσότερο από τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Πάντως η αντίδραση του Κρεμλίνου ήταν άμεση, λέγοντας ότι ενδέχεται να προκαλέσει έναν νέο γύρο κλιμάκωσης.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τη στάση της Ρωσίας απέναντι σε αυτή την εξέλιξη, καθώς και για την πρόταση που διατύπωσε αυτόν τον μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για την δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα της Βαλτικής, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:
«Εάν η στρατιωτική υποδομή της χώρας που αποτελεί, στην ουσία, την ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ (των ΗΠΑ) πλησιάζει τα σύνορά μας, τότε, φυσικά, αυτό δεν μπορεί να εκληφθεί παρά ως ένα βήμα προς την κλιμάκωση της έντασης».
«Το ίδιο ισχύει και για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος γειτονικού κράτους. Καμία από αυτές τις εξελίξεις δεν θα συμβάλει στη σταθερότητα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αντίθετα, προς μεγάλη μας λύπη, θα σηματοδοτήσουν μια ακόμη σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η Λιθουανία έχει αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές της δαπάνες τα τελευταία χρόνια. Η χώρα φιλοξενεί επίσης πολυεθνική δύναμη του ΝΑΤΟ, με τη Γερμανία να ενισχύει μόνιμα τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή.
Οι ανησυχίες της Λιθουανίας για την ασφάλεια διαμορφώνονται επίσης από τη γεωγραφική της θέση, ανάμεσα στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία. Και οι δύο περιοχές φιλοξενούν ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες, ενώ το Καλίνινγκραντ συνορεύει με την Πολωνία και τη Λιθουανία, οι οποίες είναι μέλη του ΝΑΤΟ.
Η ψηφοφορία
Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ενέκρινε την πρόταση σε πρώτη ανάγνωση με 106 ψήφους υπέρ έναντι 18 κατά, ενώ έξι βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.
Το μέτρο προβλέπει την κατάργηση του άρθρου 137 του Συντάγματος της Λιθουανίας, το οποίο επί του παρόντος απαγορεύει την ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής και ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος της χώρας.
Η τροπολογία τίθεται πλέον ενώπιον δεύτερης και τελικής ψηφοφορίας, η οποία δεν μπορεί να διεξαχθεί πριν από την πάροδο τουλάχιστον τριών μηνών. Για να εγκριθεί, απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 94 εκ των 141 βουλευτών.
Η δεύτερη ψηφοφορία είναι προγραμματισμένη για τις 12 Ιανουαρίου.
Η πρόταση έρχεται καθώς η Λιθουανία διευρύνει τη συνεργασία της στον τομέα της άμυνας με συμμάχους του ΝΑΤΟ –συμπεριλαμβανομένης της μόνιμης ανάπτυξης γερμανικής στρατιωτικής ταξιαρχίας– και καθώς η Γαλλία εξετάζει το ενδεχόμενο διεύρυνσης του ρόλου της στην πυρηνική αποτροπή στην Ευρώπη.
Αμερικανική βάση
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της χώρας Μιντάουγκας Σινκεβίτσιους δήλωσε ότι η Λιθουανία είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος μιας μόνιμης βάσης των ΗΠΑ στο έδαφός της, αν η Ουάσινγκτον δεχθεί να αποκτήσει μία εκεί.
Χθες μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει το αίτημα της Λιθουανίας για την εγκατάσταση μόνιμης αμερικανικής βάσης στη χώρα: «Είναι φίλοι μου, είναι καταπληκτικοί άνθρωποι, οπότε σίγουρα θα το εξετάσω».
Η Λιθουανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συνορεύει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Οι ΗΠΑ διατηρούν από το 2019 στη χώρα ένα τεθωρακισμένο τάγμα με σχεδόν 1.000 στρατιώτες με επικαλυπτόμενες εναλλαγές προσωπικού, πράγμα που σημαίνει ότι οι στρατιώτες φτάνουν και αποχωρούν ανά διαστήματα λίγων μηνών.
Ο Σινκεβίτσιους δήλωσε ότι πρότεινε να γίνει μόνιμη η παρουσία των Αμερικανών στρατιωτών στη Λιθουανία στη διάρκεια συνάντησης με τον απεσταλμένο του Τραμπ, τον Τζον Κόουλ, τον προηγούμενο μήνα στο Βίλνιους.
«Χαίρομαι που αυτή η ιδέα εξετάζεται σοβαρά (…) Είναι μια εξαιρετικά σημαντική εγγύηση αποτροπής και ασφάλειας», εκτίμησε ο Σινκεβίτσιους σε ανάρτησή του στο Facebook. «Οι εταίροι μας πρέπει να λάβουν απλώς την πολιτική απόφαση να εγκαταστήσουν μόνιμα στρατεύματα και η Λιθουανία θα καλύψει το κόστος», πρόσθεσε.
Προτιμώμενη πηγή στην Google
Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.





